Gemeente Ameland


Wim Kiewiet neemt na 32 jaar afscheid van de brandweer op Ameland

Brandweercommandant Wim Kiewiet heeft op vrijdag 7 mei 2010 officieel afscheid genomen van de vrijwillige brandweer op Ameland. In de brandweerkazerne in Nes waar Wim in de afgelopen 32 jaar veel tijd heeft doorgebracht, was een feestelijke afscheidsreceptie georganiseerd. Familie, vrienden en collegaâs van de brandweer kwamen Wim de hand drukken. Lovende woorden waren er onder meer van het hoofd van de brandweer op Ameland, burgemeester Albert de Hoop, en commandant van de brandweer Noord Oost Friesland en tevens Officier van Dienst Henk van der Veen uit Dokkum. Als dank voor zijn jarenlange inzet reikte de burgemeester een legpenning en oorkonde uit aan Wim. Na de receptie ging het feest verder in restaurant eetcafé De Boerderij, waar Wim, zijn vrouw Angela en andere genodigden zich het door het college van burgemeester en wethouders aangeboden diner goed lieten smaken.

Â

Wim begon in 1977 als brandwacht tweede klasse bij de vrijwillige brandweer, maar werd al na een jaar bevorderd tot brandwacht eerste klasse. Twee jaar daarna werd Wim onderbrandmeester, oftewel bevelvoerder. In 1985 werd Wim bevorderd tot brandweercommandant. Onder zijn leiding zijn er twee goed opgeleide brandweerkorpsen neergezet op Ameland. Zijn functie als commandant vrijwillige brandweer was een grote verantwoordelijkheid die Wim al die jaren heel goed heeft gedragen. Voor zijn inzet voor de samenleving werd Wim in 2006 geridderd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Â

Met het toetreden tot de Gemeenschappelijke Regeling van het brandweerdistrict Noord Oost Friesland begin 2010 zijn de taken van de lokale commandant overgeheveld naar de commandant van de brandweer Noord Oost Friesland. Wim Kiewiet is eervol ontslag verleend. Wim blijft met zijn jarenlange ervaring nog wel betrokken bij de brandweer. Sinds de commandowisseling heeft Wim een coördinerende rol bij de brandweer. Sindsdien heeft hij geen repressieve maar een administratieve functie bij de brandweer.

Â

De dag van het afscheid begon in stijl. Wim werd in de vroege ochtend thuis verrast door 'zijn' brandweermannen van het korps Nes/Buren, die zogenaamd een brand kwamen blussen in zijn tuin aan de Kooiweg in Buren. Met een groot deel van het korps nuttigden Wim en zijn vrouw Angela na alle commotie een lekker ontbijt dat de mannen hadden meegebracht.

Â

Â

Â

Â