Gemeente Lingewaard


Aanbrengen kruidenlaag in park Zanderij, Huissen-Zilverkamp

Park Zanderij is de groenzone tussen fase 1 en 2 Zilverkamp, globaal gelegen tussen Fort, Vesting, Waterlinie en de aangrenzende waterpartij. Kruidenlaag

In de wijk Zilverkamp in Huissen is in park Zanderij in de winter van 2009/2010 verouderd bosplantsoen verwijderd en zijn de aanwezige bomen gehandhaafd. Hierdoor is een meer open gebied ontstaan met gras, bomen en randen van bosplantsoen waardoor ook de sociale veiligheid en de toegankelijkheid belangrijk verbeterd is.

Ter afronding van de werkzaamheden wordt binnenkort een kruidenlaag onder de bomen aangebracht volgens het zogenaamde Heemconcept. Binnen dit concept worden de vakken die hiervoor in aanmerking komen ingezaaid met een kruidenmengsel, gekoppeld aan 3 jaar specifiek onderhoud door een gespecialiseerd bedrijf. Het doel van deze werkwijze is een kruidenlaag te creëren, met soorten die passen bij de omgeving en de grondsoort. Op het eindresultaat wordt garantie gegeven.

Om het gewenste eindresultaat te bereiken wordt dit voorjaar de grond bewerkt en tijdelijk ingezaaid met een bloemrijk eenjarig mengsel. Omdat de grond sterk verrijkt is en er meer lichttoetreding plaatsvindt zullen er in eerste instantie ook minder gewenste, zogenaamde storingskruiden zoals kleefkruid, haagwinde, zevenblad, ridderzuring en grote brandnetel spontaan opkomen. Deze worden gedurende de zomer mechanisch en/of chemisch pleksgewijs bestreden. Vervolgens wordt de gehele vegetatie in september doodgespoten, gemaaid en afgevoerd. Aansluitend wordt de grond opnieuw bewerkt en in het najaar ingezaaid met het definitieve mengsel. Te denken valt aan o.a. dagkoekoeksbloem, fluitenkruid, dolle kervel, look zonder look, knoopkruid, gewone margriet, pastinaak e.d.

Daarna gaat de onderhoudsperiode van 3 jaar van start, gedurende deze periode worden de vakken beheerd door het gespecialiseerde bedrijf. Niet gewenste kruiden worden tenminste eenmaal per jaar verwijderd, ook vindt er monitoring en verslaglegging plaats. Na 3 jaar wordt het gewenste, gegarandeerde eindbeeld bereikt. Het aansluitende onderhoud is geheel chemievrij.

Met het totaalpakket van de uitgevoerde werkzaamheden wordt het eindbeeld gecreëerd in dit deel van het park met een duurzame en natuurlijke inrichting. Dit versterkt de herkenbaarheid van het gebied en kan een impuls geven zowel aan de flora als fauna.

(Geplaatst: 11 mei 2010)