Ingezonden persbericht


Wandelen door het Oorlogsverleden van Den Haag

Haags Historisch Museum lanceert De Stad Geschonden, vier downloadable wandelingen op een iPhone

Het Haags Historisch Museum lanceerde maandag j.l. vier wandelingen langs het oorlogsverleden van Den Haag. De wandelingen, door de Bloemen- en Bomenbuurt, Duindorp, de voormalige Joodse buurt en Clingendael kunnen gratis op een iPhone gedownload worden. Met het project De Stad Geschonden (www.destadgeschonden.nl) wil het Haags Historisch Museum het verleden van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog zichtbaar maken voor een breed publiek. Juist op de plekken in de stad waar de littekens het meest zichtbaar zijn. De applicatie kan gratis op een iPhone gedownload worden. Ook kan in het museum een iPhone gehuurd worden. Op de website www.destadgeschonden.nl is alle informatie na te lezen.

Den Haag werd in 1942 een belangrijke schakel in de Atlantikwall, een gordel van verdedigingswerken langs de westkust van Europa. Voor de aanleg werden in vier maanden tijd duizenden huizen afgebroken. 135.000 mensen moesten hun huis verlaten, een vierde van de toenmalige stadsbevolking. In diezelfde maanden werden de Joden gedeporteerd.Van de 17.000 vonden 12.000 Joodse Hagenaren hun dood in een vernietigingskamp. Slechts enkele honderden keerden na de oorlog terug naar Den Haag.

Behalve wandelen kunnen gebruikers ook actief meewerken aan het verzamelen van verhalen, beelden en geluidsfragmenten uit deze periode. Dit kunnen deelnemers doen door hun verhalen op de website te plaatsen. Bij de wandelingen verschijnt bovendien een praktische gids met daarin de routes en allerhande achtergrondinformatie. De gids is te koop in het museum (¤ 5).

De Stad Geschonden is een project van het Haags Historisch Museum naar een idee van City Works en Lopende Zaken. Er wordt gebruik gemaakt van locatieve media en webdesign van 7Scenes. Projectcoördinatie is in handen van Waag Society. De Stad Geschonden is gefinancierd door Erfgoed van de Oorlog (Ministerie van VWS), VSB Fonds en Fonds 1818.

===



Ingezonden persbericht