Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

AED voor voetbalvereniging Linker Maas Oever

voor directe hulp bij een hartstilstand

Voetbalvereniging Linker Maas Oever ontving op 1 mei uit handen van portefeuillehouder Bram van Hemmen een AED. Deze Automatisch Externe Defibrillator (AED) zorgt voor directe hulp bij een hartstilstand.

De AED is door Filialis geschonken aan deelgemeente IJsselmonde, in het bijzonder aan de wijk Kreekhuizen. Dit in het kader van het 1-jarig bestaan van de Zorgwacht in de wijk. Portefeuillehouder Bram van Hemmen overhandigde het apparaat aan voetbalvereniging Linker Maas Oever. Filialis is een particulier initiatief en biedt laagdrempelige zorg en hulp in Kreekhuizen. Hieronder vallen onder andere computerles aan ouderen, belastinghulp, het verzorgen van stages voor MBO- en HBO leerlingen en het ontplooien van initiatieven om ouderen langer in hun eigen omgeving te laten wonen.

Zodra de AED aangezet of geopend wordt, geeft een stem aan hoe te handelen. Hiermee zijn al vele levens gered. We hopen dat LMO de AED nooit hoeft te gebruiken, aldus Heleen M. de Haan, directeur van Filialis. Maar in het geval dat, hebben ze er in ieder geval één binnen handbereik. In de rust van de seniorenwedstrijd vond de overhandiging plaats. De avond stond tevens in het teken van het afscheid van de lokaal bekende voetballers Jaap Sluyter, Rob Roobol en Rob Verkaik. Samen vertegenwoordigden zij maar liefst 147 jaar voetbal.

De plaatsing van deze AED is onderdeel van een breder beleid waarbij de deelgemeente IJsselmonde streeft naar een sluitend netwerk aan AEDs in IJsselmonde. De schenking van de AED sluit tevens aan bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waar portefeuillehouder van Hemmen zich sterk voor maakt. Deze wet stimuleert mensen zoveel mogelijk gebruik te maken van hun mogelijkheden. En nu de voetbalvereniging zelf een AED heeft, kan ze in een noodgeval eerste hulp bieden. Een mooi voorbeeld van de Wmo in de praktijk.