Gemeente Drechterland

11-5-2010
Quickscans monumenten afgerond

Stand van zaken Drechterlands monumentenproject

Met het afronden van de quickscans voor Oosterblokker, Westwoud en Hoogkarspel gaat het project een nieuwe fase in. In 2009 is het gemeentelijk monumentenproject officieel van start gegaan. Het project heeft als doel om gemeentelijke monumenten in Oosterblokker, Westwoud en Hoogkarspel aan te wijzen en de bestaande monumentenlijst van de voormalige gemeente Venhuizen aan te vullen.

Suggesties
De drie historische verenigingen zijn op pad geweest in de gemeente om suggesties te doen voor gebouwen en objecten. Deze zijn met bestaande inventarislijsten samengevoegd tot onderzoekslijsten per dorp. Vervolgens zijn alle objecten / panden op deze onderzoekslijsten door middel van een zogenoemde quickscan beoordeeld. Dit houdt in dat ze (vanaf de openbare weg en aan de buitenkant) gefotografeerd, globaal beschreven en beoordeeld zijn op basis van een aantal criteria. De objecten die een bepaalde score halen zijn geselecteerd en vormen de basis van de rest van het traject.

Lijst met monumenten
Dit heeft inmiddels geleid tot een lijst met 23 potentiële gemeentelijke monumenten in Oosterblokker. Het moment is nu aangebroken om de eigenaren van deze panden bij het project te betrekken. Zij hebben daarom onlangs een uitnodiging ontvangen voor een informatieavond. Tijdens deze avond zullen zij uitgebreid geïnformeerd worden over de achtergronden van het project, de werkwijze, wat er verder gaat gebeuren en wat dit voor hen betekent.

De quickscans voor Westwoud en Hoogkarspel zijn binnenkort gereed en volgen een zelfde traject.