Rechters in de schoolbank en scholieren in de rechtbank

11/05/2010 12:22

Studiecentrum Rechtspleging SSR

50 jaar SSR Studiecentrum Rechtspleging, opleidingsinstituut van rechters en officieren van justitie

Ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum nodigt het Studiecentrum Rechtspleging SSR scholieren in Utrecht en Zutphen (SSR locaties) uit om plaats te nemen in de rechtbank. Drie Utrechtse scholen en drie Zutphense scholen doen mee aan dit educatieve project 'Schoolbank-Rechtbank'. Zij bezoeken de rechtbank en nemen een aantal dagen later plaats in een oefenrechtbank bij SSR waar zij via rollenspellen kennismaken met het beroep van rechter en officier van justitie.

Kan een rechter wel beter geen Hyves pagina aanmaken? Loopt een rechter weleens door een rood stoplicht? Is het niet eng om tegenover een zware crimineel te zitten? Moet een rechter zelf weleens huilen om een zielig verhaal?

Op maandag 17 mei hebben bovenbouwleerlingen van de Utrechtse basisscholen De Fakkel, De Parkschool en De Vlaswiek uit Houten, de mogelijkheid om alle vragen die zij hebben af te vuren op echte rechters van de Utrechtse rechtbank. Zij brengen een bezoek aan de rechtbank en zien vervolgens een (nagespeelde) zitting. Na afloop ontvangen zij een drietal cases waarmee zij op school kunnen oefenen in rol van rechters, verdachten, advocaat en getuigen. Vervolgens worden deze op vrijdag 21 mei bij de Utrechtse cursuslocatie van SSR in een oefenrechtbank onder begeleiding van docenten van SSR nagespeeld door de leerlingen zelf. In toga, uiteraard. Op 25 en 26 mei bezoeken De Parel en de Kenneddyschool uit Zutphen en de Arcade uit Warnsveld de rechtbank in Zutphen. Op 4 juni spelen ze bij SSR een zitting na.

SSR biedt al 50 jaar lang de enige opleiding in Nederland om rechter of officier van Justitie te worden Maar ook als de begeerde titel eenmaal is behaald houdt de educatie niet op. Mede organisator 'Schoolbank-Rechtbank' en een van de jongste rechter in Nederland, Kim van der Kraats: "het grote publiek staat er niet bij stil dat rechters en officieren van justitie in Nederland een 'education permanente' genieten. Zij zijn nooit klaar met leren. Veranderingen in de maatschappij, ethische kwesties, het houdt ons een leven lang in de 'schoolbank'. SSR is het eigen opleidingsinstituut van de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie en biedt jaarlijks meer dan 800 cursussen en opleidingen. Jaarlijks komen er ruim 25.000 cursusdeelnemers naar de cursuslocaties in Zutphen of Utrecht.

Het project Schoolbank-Rechtbank geeft scholieren een kijkje achter de schermen. SSR vindt het belangrijk dat er contact is tussen rechtbank en maatschappij. Daarnaast leert het de kinderen meer over het fascinerende beroep van rechter en officier van justitie.





http://www.ssr.nl