Haven Amsterdam

Succesvol duurzaam vervoer planten via haven Amsterdam

11 mei 2010

Bij wijze van proef zijn in Nederland voor het eerst planten over water vervoerd naar de Amsterdamse haven, via een nieuw duurzaam logistiek ketensysteem. Dit binnen een samenwerkingsverband van bedrijven. De resultaten zijn veelbelovend. 95 procent van de containers is op tijd uitgeleverd en de kwaliteit van de producten is van hetzelfde niveau als bij wegtransport. Dit project laat zien dat binnenvaart een schoon, efficiënt en duurzaam transportalternatief voor sierteeltproducten is.

Deze pilot heet de Plantenshuttle, waarmee planten van een grote plantenkwekerij in de Noordoostpolder dit voorjaar via de haven van Kampen over het IJsselmeer naar de haven van Amsterdam werden gevaren. Vandaar werden ze per vrachtwagen naar bloemenveiling FloraHolland Aalsmeer getransporteerd. Het IJsselmeer biedt uitstekende vaarverbindingsmogelijkheden voor sierteelttransport tussen de Randstad en kwekerijen in de noordelijke provincies.

De Plantenshuttle is één van de pilots van het project Pieken in Bereikbaarheid. In deze pilot onderzoeken haven Amsterdam en FloraHolland samen innovatieve en milieuvriendelijke verbindingen voor sierteeltproducten tussen de Randstad en de noordelijke provincies. Haven Amsterdam en FloraHolland willen met dit initiatief de bereikbaarheid in de Randstad verbeteren en het goederenvervoer milieuvriendelijker maken.

Plantenshuttle over water: minder druk op wegennet en milieu

Met de kennis en ervaring van deze pilot wordt onderzocht hoe de shuttledienst grootschaliger kan worden opgezet. In de toekomst kunnen veel wegtransportbewegingen vervangen worden door binnenvaarttransport. Zowel het wegennet in de Randstad als het milieu worden daardoor aanzienlijk ontlast. Toenemende begrenzingen met betrekking tot bijvoorbeeld ruimte en bereikbaarheid maakt dat water- en spoortransport steeds breder worden toegepast.

Samenwerkingsverband

Bij de Plantenshuttle zijn verschillende bedrijven betrokken die een samenwerkingsverband zijn aangegaan om de logistieke keten in de praktijk duurzaam te maken. De keten bestaat uit zee- en binnenvaarthavens, wegtransporteurs, binnenvaartrederijen, verlader, containerterminals in zee- en binnenvaarthavens.

FloraHolland en Haven Amsterdam werkten in de pilot samen met Kwekerij A. Baas, Coöp. Bloemen Express NOP, Van der Slot, ACT, CTVrede Steinweg, MCS, ROC Kampen, SCS Multiport/Bulcontrans en MIS Cobiva.

Slimme haven

Haven Amsterdam wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een zuinige manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer informatie?

Zie de website van dit project: www.bereikbaaroverwater.nl

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: (020) 523 48 75, anja.vonk@portofamsterdam.nl