Gemeente Hoorn

Rekenkamercommissie gemeente Hoorn: Resultaten reïntegratie ondoorzichtig

De gemeente Hoorn is sterk in het uitspreken van ambities, het ontwikkelen van beleid en het inzetten van middelen op het gebied van reïntegratie, maar zwak in het aangeven van de resultaten en effecten daarvan. Hierdoor is onvoldoende duidelijk waar de inspanningen op het gebied van reïntegratie toe leiden. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van de Hoornse Rekenkamercommissie. De gemeente Hoorn krijgt jaarlijks gemiddeld 5,9 miljoen euro van het Rijk om mensen aan een betaalde baan te helpen. Dit geld gaat niet op. De gemeente Hoorn richt zich sterk op het voorkomen dat mensen in de bijstand komen en minder op het bevorderen van uitstroom van mensen die al in de bijstand zitten. De Wet Werk en Bijstand heeft echter juist als hoofddoel het bevorderen van uitstroom uit de bijstand.

Uit het onderzoek van de Rekenkamercommissie blijkt dat de gemeentelijke administratie niet is ingericht op het afleggen van verantwoording. De gemeenteraad ontvangt geen verslag van de effecten van het beleid, wat volgens de eigen verordening wel zou moeten. In feite is er weinig bekend, en wat bekend is, laat een bescheiden resultaat zien. In 2008 stroomde 5% van de mensen in de bijstand uit naar een betaalde baan door reïntegratieondersteuning. Wat er bereikt wordt op het punt van sociale activering is niet bekend. Ook hiervan worden de gegevens niet zodanig bijgehouden dat deze inzichtelijk zijn. Er gebeurt veel, maar waar het toe leidt kan onvoldoende duidelijk gemaakt worden.

De aanbevelingen van de Rekenkamercommissie zijn gericht op het vergroten van kennis met behulp van feitelijke, cijfermatige gegevens. Hierdoor kan de gemeente inzicht geven in het resultaat van alle inspanningen.

De onafhankelijke rekenkamercommissie onderzoekt de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebeleid. De commissie bestaat uit vier externe leden waaronder een onafhankelijke voorzitter en drie leden uit en namens de gemeenteraad. De rekenkamer doet jaarlijks ca. twee onderzoeken.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport Laatste wijziging van deze pagina: 11 mei 2010 Terug
Omhoog