Gemeente Cromstrijen


Nieuwe expositie speldenmuseum Klaaswaal

(11-05-2010)

Speldenmuseum Pin Art Gallery geeft in haar nieuwe expositie een overzicht van de boeiende ontwikkeling van de vele kleine locale maatschappijen tot de enkele ondernemingen zoals we die nu kennen. Banken en verzekeringen zijn een zaak van vertrouwen. Om dat te benadrukken kregen veel organisaties de naam van het dorp, de stad, de provincie of zelfs van Nederland.

Van de grote banken en verzekeringsmaatschappijen is een 'stamboom' uitgewerkt met de belangrijkste dochters. Door fusies en overnames zijn veel nieuwe namen en logo´s ontstaan, maar het is verrassend te zien dat daarin dikwijls de relatie met de oude naam aanwezig is.

De verschillende logo's zijn terug te vinden op spelden, medailles en penningen, maar ook in combinatie met stickers, buttons en pins. Affiches die honderd jaar en ouder zijn tonen schitterende ontwerpen met namen als Onderlinge Levensverzekering Eigen Hulp en de afbeelding van een stuurman aan het wiel.

Uit het geheel komt de originaliteit tevoorschijn van dodenfondsen die later tot levensverzekering zijn omgebouwd, brand- en waarborgmaatschappijen, De Nederlandsche Bank als 's Konings Oudste Dogter', maar ook de producent van het papiergeld ontbreekt niet. Een organisatie als de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen uit 1783 start de oprichting van spaarbanken. De Rijkspostspaarbank uit 1881 en de Bondsspaarbanken rond 1910 volgen daarna. Zij trekken spaarders aan met veelzeggende symbolen als eekhoorntjes, bijen, treurwilgen, jonge boompjes en de zilvervloot. In Duitsland legt intussen burgemeester Raiffeisen de grondslag voor de Rabobank. Met de jongste ontwikkelingen in de financiële wereld kan gemakkelijk een link worden gelegd naar de bankencrisis.

Andere thema's in expositie zijn het koningshuis, de wereld van de drogist, auto-/motorraces en voetbal.

Achtergrond
Speldenmuseum Pin Art Gallery in Klaaswaal heeft in 15 jaar een verzameling van spelden, penningen, medailles, buttons, pins en stickers opgebouwd van bedrijven, verenigingen en andere organisaties die hun naamsaanduiding voorzien van een logo. Spelden hebben verschillende functies, zoals het belonen van prestaties, de herdenking van gebeurtenissen, het aangeven van bevoegdheden en functies. Het museum heeft de collectie uitgewerkt in 150 thema's en beschikt over een eigen bibliotheek. Naslagwerk vormt een belangrijke basis voor een toelichting op de logo's en de historische verhalen over de organisaties achter de logo's.

Openingstijden
Woensdag en vrijdag van 14.00 - 17.00 uur, zaterdag van 10.00 - 17.00 uur. Op feestdagen gesloten, andere tijden op afspraak.

Bezoekadres
Industrieweg 11A, 3286 BW Klaaswaal, telefoon 06-21200798 begin_of_the_skype_highlighting 06-21200798 end_of_the_skype_highlighting, emailadres: speldjesmuseum@hotmail.com
internetsite: www.pinartgallery.nl