Wageningen Universiteit en Researchcentrum
melkveehouderij Uitgangspunten en normen voor bedrijfsbegrotingen Melkveehouderij

11 mei 2010

âmelkprijs boven 30 cent verwachtâ

Op 14 april heeft het overleg âprijsindicaties melkveehouderijâ de uitgangspunten en normen voor saldobepalende posten van de bedrijfsbegrotingen voor de middellange termijn vastgesteld. Aan dit overleg nemen deskundigen van PZ, Directie Regelingen, accountantsbureauâs, DLV, WUR en banken deel. Het doel van dit overleg is om tot gezamenlijke normen te komen die worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen voor investeringen. Dit persbericht geeft middellange termijn voorspellingen van belangrijke saldobepalende prijzen.

Melkprijs
Van de verwachte opbrengstprijs van melk kan slechts een indicatie worden gegeven, gezien het grote aantal onzekerheden waarmee ze is omgeven. Mede ook daarom wordt de voorspelde melkprijs afgerond op een heel getal.

De gemiddelde melkprijs tot en met 2015 wordt ingeschat op â¬31,- per 100 kg melk, exclusief BTW, bij 4.40% vet en 3.50% eiwit. Het BTW-percentage bedraagt 5,374%. (Het gaat om alle contante uitkeringen die tot uiting komen in de kasstroom (dus incl. een prestatietoeslag) bij levering van 600.000 kg melk).

Voor andere vet- en eiwitgehalten kan een formule worden gehanteerd: Melkprijs 2010 â 2015 (excl BTW): (3,21 x vetgehalte) + (5,83 x eiwitgehalte) â 3,65 ⬠/ 100 kg

Achtergrond
Rekening is gehouden met lange termijn voorspellingen van kwalitatieve en kwantitatieve ontwikkelingen op agrarische markten. Rapporten van gerenommeerde organisaties als FAPRI en OESO/OECD vormen hiervoor de basis. OESO en FAPRI maken aan de hand van een groot aantal invloedsfactoren een inschatting van de ontwikkelingen van de prijs op de wereldmarkt van o.a. boter en mager melkpoeder voor de komende 10 jaar. Deze verwachting is gebruikt om een schatting te maken van de uitbetalingsprijzen voor melkvet en melkeiwit in de jaren 2010 tot en met 2015. Als basisniveau voor 2010 is gebruik gemaakt van de noteringen zoals het Productschap Zuivel (PZ) die heeft gepubliceerd voor de eerste vier maanden van 2010 en inschattingen van deskundigen.

Vlees
De volgende middellange termijnverwachting van vleesprijzen voor melkveehouders is voorzien.

Zie het origineel

Voedermiddelen
De ingeschatte prijzen voor de middellange termijn voor standaardbrok, eiwitrijke brok en snijmaiskernbrok zijn afgerond ingeschat op resp. â¬16.0, â¬18.50 en â¬23,00 per 100 kg, exclusief BTW. De prijs van maïs is vooral afhankelijk van de ruwvoersituatie in het betreffende jaar. De middellange termijn maïsprijs is ingeschat op ⬠37,50 per ton product, exclusief BTW (van fouragehandel franco op boerderij in oogsttijd). Dus inclusief kosten voor oogst en transport.

Kunstmest
De prijzen van de belangrijkste kunstmeststoffen in de melkveehouderij zijn voor de middellange termijn als volgt ingeschat (â¬/100 kg, levering 8 ton in bulk, franco, exclusief BTW)
Kalkammonsalpeter Â

⬠24 per 100 kg NP 26-7 ⬠30,- per 100 kg

Mest
Mestafzetkosten zijn geen onderdeel van het saldo, maar is wel een post om rekening mee te houden in begrotingen.
Op middellange termijn wordt een mestafzetprijs van ⬠17,- per kuub ingeschat. Dit geldt echter voor transport op lange afstand en vanuit overschotgebieden (af boerderij inclusief wegen en bemonsteren). Bij transport over korte afstand geldt voor rundveemest een verwachting op middellange termijn van ⬠11,- per kuub.

De normen en de uitwerking van de normen worden gepubliceerd in de bundel âKwantitatieve Informatie Veehouderij 2010-2011 (KWIN-V 2010-2011)â, een uitgave van Wageningen UR Livestock Research. Deze komt omstreeks augustus beschikbaar en is te bestellen via www.kwin.nl.

Contact
Michel de Haan
Tel. 0320 - 293 412

Izak Vermeij
Tel. 0320 - 293 519