Gemeente Etten-Leur


Brabant maakt zich sterk voor eigen natuur

Een bed-and-breakfast in uw achtertuin

image

* Een eenvoudig bakje water lokt al vogels, die graag uitgebreid badderen, naar uw tuin.

Het voorjaar heeft zijn fraaie kanten al getoond. De zomer komt eraan. De tuindeuren gaan open. Bent u de enige die van uw tuin geniet, of is het ook een aantrekkelijke plek voor planten en dieren? Hoe natuurrijk is uw tuin? Gonst hij van het leven? Verdringt het gekwetter van vogels en het ruisen van de wind door de bomen het geluid van het verkeer naar de achtergrond? Als uw tuin een paradijs is voor vogels en vlinders, doet u ook de natuur in uw buurt een plezier. En u hebt minder last van allerlei plagen in uw tuin.

Wereldwijd verarmt de natuur. De afname van plant- en diersoorten is al langer aan de gang, maar gaat de laatste jaren steeds sneller. De Verenigde Naties hebben de noodklok geluid en 2010 uitgeroepen tot het Internationale jaar van de Biodiversiteit (een samentrekking van de woorden biologische en diversiteit). Sommige wetenschappers noemen het probleem ernstiger dan de klimaatverandering. Want de natuur is een onmisbare bron van voedsel, medicijnen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Voor ons, maar ook voor de komende generaties. Maar er is ook goed nieuws. De provincie Brabant is koploper in het behoud van natuurlijke rijkdom. En elke inwoner kan zijn of haar steentje bijdragen.

Ieder zijn eigen `Brabants landschap'

De provincie Noord-Brabant werkt al enkele jaren aan het aaneenrijgen van grote natuurgebieden. Bestaande natuurgebieden worden uitgebreid en door groene zones met elkaar verbonden. Zo ontstaat voor planten en dieren een veel groter aaneengesloten leefgebied. En dat verhoogt de kansen op overleving. Maar ook voor de wandelaars en fietsers wordt het landschap veel aantrekkelijker. Gemeenten sluiten daarop aan en stimuleren groenontwikkeling in steden en dorpen. In de provincie lopen inmiddels meer dan honderd projecten. Van groene daken tot plukweiden en natuur op bedrijventerreinen. Maar natuurrijke achtertuinen zijn net zo belangrijk voor de biodiversiteit. Een groot deel van dorpen en steden bestaat immers uit tuinen. In verschillende gemeenten zijn bewoners succesvol aan de slag gegaan met het aanleggen van natuurrijke achtertuinen. Hoe u van uw tuin een natuurparadijs maakt, kunt u dagelijks zien bij Omroep Brabant. Die zendt een serie uit met tips die in bijna elke tuin eenvoudig uitvoerbaar zijn. En ook bij het plaatselijke tuincentrum of op internet vindt u waardevolle tips om in uw tuin de biodiversiteit te versterken.

Fabeltjes over natuurtuinen
Tuinieren is ontspannend. Natuurlijk tuinieren is ook avontuurlijk. Het is zoeken naar harmonie in de natuur. Dat natuurlijk tuinieren veel meer tijd kost, is een fabeltje. Door te kiezen voor inheemse planten, die zich hier thuis voelen, kunt u juist met minder verzorging, minder bestrijdingsmiddelen en minder kunstmest volstaan. Een ander fabeltje is dat een natuurrijke tuin altijd een rommelige indruk maakt. Wie de juiste planten kiest en de tuin goed inricht, zal ontdekken dat de planten en dieren die er voedsel zoeken, zich nestelen, schuilen of overwinteren, zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Van een hoopje afgevallen boombladeren en afgesnoeide takken zullen vlinders, egels, muizen, roodborstjes, winterkoninkjes en met wat geluk zelfs een wezel dankbaar gebruikmaken. Als schuilplaats of rustige plek om hun jong groot te brengen. En zo bespaart u ook ruimte in uw biobak. Maar er is niks mis mee om de dieren een steuntje in de rug te geven. Door het ophangen van een vogelhuisje, een vlinderkast of een insectenhotel.

image

* Geef vogels een steuntje in de rug door het ophangen van een vogelhuisje.

Een levendige harmonie
In een natuurrijke tuin ontstaat op den duur een harmonieus evenwicht. Planten zijn voeding voor insecten. Die zorgen weer door de overdracht van stuifmeel van mannelijke naar vrouwelijke bloemen voor het voortbestaan van de planten. Rupsen groeien uit tot prachtige vlinders, maar vogels peuzelen een overmaat aan rupsen en larven weer op. En lieveheersbeestjes doen zich te goed aan de luizen op uw planten. Voldoende afwisseling in begroeiing en beschutte plekjes maken van uw achtertuin een geweldig bed & breakfast voor planten en dieren. De natuurwaarde ervan is vele malen groter dan van een strak gazon, waar een enkele vogel na een regenbuitje hooguit even neerstrijkt om een worm te verorberen. Het bruisende leven maakt uw tuin tot een lustoord om in te zitten, te werken, te luisteren en te kijken. Een spannend terrein voor uw (klein)kinderen. En een aaneenschakeling van dergelijke tuinen zorgt er samen met natuurrijk openbaar groen voor dat de natuur die we uit stad en dorp verdreven hebben, weer tot leven komt.

image

* Insecten zorgen door de overdracht van stuifmeel voor het voortbestaan van planten.

Goeiemiddag Brabant

Omroep Brabant besteedt elke donderdag in het programma Goeiemiddag Brabant aandacht aan de tuin. 'Natuur in de tuin' is een serie waarin mensen tips krijgen over het verzorgen van hun tuin.

Een rijke bron voor gezondheid

Planten en dieren maken straten, buurten en wijken aangenamer. Bewoners in groene wijken voelen zich prettiger en zijn minder vaak ziek. Groen stimuleert kinderen tot bewegen en helpt overgewicht te voorkomen. En de bloeddruk van wandelaars in de natuur daalt meer dan die van wandelaars in een stedelijke omgeving. Ook bedrijven vestigen zich bij voorkeur in een groene omgeving. Wat voor de gezondheid van bewoners geldt, geldt immers ook voor die van werknemers. Daarom zetten zoveel gemeenten in Brabant zich in voor meer behoud en variatie van de rijkdom aan planten en dieren.

Planten en dieren zijn ook belangrijke leveranciers voor onze medicijnen. Morfine en aspirine hebben een plantaardige herkomst. Penicilline stamt af van schimmel. Bloeddrukverlagende middelen hebben we te danken aan slangengif. Die natuurlijke stoffen, vaak afkomstig uit tropische regenwouden, zijn weliswaar aangepast om bijwerkingen te verminderen, maar zonder planten en dieren zouden die medicijnen er niet zijn. Met het verdwijnen van planten en dieren verdwijnt de bron voor nieuwe medicijnen.

Biodiversiteit via de koelkast

De wijze waarop we ons voedsel produceren, is een belangrijke oorzaak voor het verlies van biodiversiteit. In Brazilië worden grote delen van het regenwoud opgeofferd voor de productie van soja voor veevoer. In Argentinië wordt in hoog tempo vee gefokt om ons van goedkoop vlees te voorzien. Veevoer en landbouwproducten worden over grote afstanden vervoerd, wat een flinke CO2 -uitstoot veroorzaakt en zo bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Overbemesting van grond en watervervuiling zijn weer voor een groot deel het gevolg van de productie van melk en vlees. Ook dat leidt tot verlies van de biodiversiteit.

Door op te letten bij de aankoop van etenswaren kan iedereen bijdragen aan behoud van biodiversiteit. In Nederland, maar ook aan de andere kant van de wereld. Door bewust te kiezen wat we eten, door te kiezen voor seizoensproducten, streekproducten of biologische producten. Er zijn keurmerken die aangeven of het productieproces op duurzame wijze heeft plaatsgevonden. Ze staan afgebeeld op de verpakking.

Natuurlijke schoonmakers

De biodiversiteit in de bodem is minder zichtbaar, maar niet minder belangrijk. Een mix van regenwormen, mijten, bacteriën, schimmels enzovoorts zorgt ervoor dat meststoffen en schadelijke stoffen worden afgebroken en het grondwater niet kunnen vervuilen. Hiervan profiteren we dagelijks omdat tegen weinig kosten uit dit grondwater schoon drinkwater kan worden bereid. Ook helpen deze bodemdieren de landbouw. Zij houden de grond lekker luchtig en zorgen ervoor dat gewassen de voedingsstoffen in de bodem gemakkelijk kunnen opnemen.

Hemelvaartweekend

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl