Gemeente Dirksland


Onthulling herinneringspaneel Tweede Wereldoorlog in Herkingen

De stichting WO2GO heeft in het kader van 65 jaar vrijheid een aantal activiteiten geïnitieerd. Op zaterdag 8 mei werd in Herkingen een informatiepaneel onthuld over de Bristol Blenheim van de Royal Air Force die na een luchtgevecht op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, nabij Herkingen op de slikken terecht kwam.

De tweekoppige bemanning, Richard Haine en Marcus Kramer, heeft de crash overleefd en is daags daarna met een marinevaartuig van de Navy teruggekeerd naar Engeland, samen met Koningin Wilhelmina die daar ook aan boord was.

Bij de onthulling waren naast de familie van beide bemanningsleden ook vertegenwoordigers aanwezig van het nog steeds actieve RAF 600 squadron, waartoe het toestel in mei 1940 behoorde, alsmede de Nederlandse vertegenwoordigers van Bomber Command en de "Association of Jewish EX-Servicemen", want één van beide bemanningsleden was Joods.

Keep them Rolling heeft een aantal historische militaire voertuigen ingezet om de genodigden te vervoeren naar en van de locatie waar het paneel werd onthuld. Daarnaast vormde een saluut vanuit de lucht door een flypass van een historische Havilland Tiger Moth een waardige toevoeging aan het ceremonieel.

Het informatiepaneel is geplaatst langs het fietspad aan de buitenzijde van de Buitendijk, tegenover de plaats waar destijds het eerstgenoemde vliegtuig lag. Het paneel is één van de twaalf panelen dat de stichting WO2GO heeft kunnen realiseren met een bijdrage van de gebiedsgerichte aanpak en Leadersubsidie.

Â

8 mei 2010 onthulling herinneringspaneel Herinneringspaneel aan de Buitendijk in Herkingen

Â

Foto's: Keep them Rolling, Robert Kalkman