Watersportverbond - KNWV

Noordelijke Elfstedenvaarroute in 2013 bevaarbaar

dinsdag 11 mei 2010

In 2013 is de Noordelijke Elstedenvaarroute bevaarbaar voor
pleziervaartuigen met een diepgang van 1.30 meter en een maximale hoogte van 2.50 meter. Het Watersportverbond juicht deze ontwikkeling toe.

Noordelijke Elfstedenroute - Friese Merenproject Met een tweede samenwerkingsovereenkomst zijn de afspraken over het baggeren en (deels) verbreden van de vaarwegen en het realiseren van aanvullende natuurmaatregelen vastgelegd. De financiering van het project is hiermee ook officieel rond.

Kosten
De kosten van deze maatregelen, 28,3 miljoen euro, worden voor een groot deel gefinancierd uit een bijdrage van het Waddenfonds. Daarnaast hebben de zes betrokken gemeenten, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân naar vermogen financieel bijgedragen.

Klankbord
Via een klankbordgroep, die de stuurgroep adviseerde, is het
regioteam Fryslan van het Watersportverbond betrokken geweest bij dit project. âWij hebben steeds positief gestaan tegenover het bevaarbaar maken van deze route. We juichen nu dan ook toe dat er een datum is vastgesteld dat er ook echt boten kunnen gaan varenâ, aldus Louise Polet, districtsconsulent van het Watersportverbond.

Bouw in volle gang
De eerste samenwerkingsovereenkomst van januari 2008 betrof de aanleg van sluizen, het ophogen van bruggen en het maken van
aanlegvoorzieningen. Bijna alle bruggen zijn in de afgelopen twee jaar aangepast.

Werkzaamheden
De bouw van de sluis bij Alde Leie is in volle gang. Naar verwachting wordt de sluis begin juli opgeleverd. De werkzaamheden aan de sluis van Wier zijn inmiddels gestart. De bouw van een nieuwe brug bij
Vrouwbuurtstermolen in de provinciale weg N393 is in april begonnen en duurt tot het einde van 2010. Daarnaast wordt binnenkort een
particuliere brug bij Poelhûzen verhoogd.

Friese Merenproject
Het project Noordelijke Elfstedenvaarroute is onderdeel van Het Friese Merenproject. De gemeente Leeuwarderadeel treedt namens alle partijen op als opdrachtgevende partij voor het hele project. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Leader+, Westergozone, ILG (Landelijk Gebied), Stadsregio Leeuwarden en het Waddenfonds.

* Website Friese Merenproject over de Noordelijke Elfstedenroute
* Speciale uitgave Meer over Meren over de Noordelijke Elfstedenroute (PDF)

* Meer nieuws uit Friesland: www.watersportverbond.nl/fryslan Â