Rouvoet: Kwart jeugd groeit op met ziekte en zorg thuis

11/05/2010 13:09

Mezzo

Demissionair minister Rouvoet neemt 'Opgroeien met zorg' in ontvangst

Kwart jeugd groeit op met ziekte en zorg thuis

Een kwart van de jongeren geeft aan op te groeien met ziekte en zorg in het gezin. Zij hebben daardoor meer problemen of zijn minder gezond dan leeftijdsgenoten. Demissionair minister Rouvoet neemt vandaag 'Opgroeien met zorg' in ontvangst. In deze werkwijzer doen Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg en Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) aanbevelingen om jonge mantelzorgers gezond op te laten groeien.

Jonge mantelzorgers zijn een verborgen groep binnen de zorg. Het aanbod van hulp en steun is versnipperd en slecht afgestemd op deze doelgroep. Kinderen die opgroeien met een ziek gezinslid nemen vaak zorgtaken op zich of maken zich ongerust over de thuissituatie. Dat kan stress, emotionele overbelasting of lichamelijke klachten veroorzaken. Zij kloppen daarmee niet aan bij hulpverleners en hun problemen worden ook niet snel herkend. Daardoor lopen zij het risico als volwassenen alsnog een beroep te moeten doen op (geestelijke) gezondheidszorg.

Kansen

'Opgroeien met zorg' is een werkwijzer voor het herkennen, erkennen en helpen van jonge mantelzorgers. Volgens Mezzo en AJN liggen de kansen om deze jonge mantelzorgers te helpen voor het grijpen, zowel voor professionals in zorg, welzijn en onderwijs, als voor gemeenten en provincies. Via beleidsontwikkeling en samenwerking kunnen zij belangrijke voorwaarden scheppen om jonge mantelzorgers gezond te laten opgroeien. Mezzo en AJN pleiten daarom voor:


- landelijke aandacht voor jonge mantelzorgers


- integrale aanpak


- verankering in bestaande lokale structuren van zorg, welzijn en onderwijs


- vroegtijdige signalering en toeleiding naar laagdrempelige vormen van ondersteuning, zoals contact met lotgenoten.

Demissionair minister Rouvoet van Jeugd en Gezin over 'Opgroeien met zorg': "Een kind dat de verantwoordelijkheid voor de zorg heeft voor een zieke ouder moet zich omringd voelen door mensen die weten wat er thuis aan de hand is, en die kunnen helpen en ontlasten als dat nodig is. Ik roep op iedereen die op één of andere manier professioneel met een jongere in contact komt, alert te zijn op signalen van jongeren met zieke gezinsleden."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.mezzo.nl