Consumentenbond

11 mei 2010

Meer duidelijkheid in de mondzorg

Alle partijen in de mondzorg moeten zich inzetten voor één set algemene voorwaarden en een laagdrempelige geschillencommissie voor consumenten. De Consumentenbond deed deze oproep 10 mei 2010 in televisieprogramma Radar. Consumenten die dan een geschil of klacht hebben over hun tandarts, mondhygiëniste of behandeling kunnen dan terecht bij één loket voor het oplossen van hun probleem.

binnenpagina_orthodontist Radar toonde aan dat tandartsen steeds vaker taken laten uitvoeren door lager opgeleide krachten, zoals preventie-assistenten of tandartsassistenten. Omdat het niet duidelijk is wanneer iemand precies bekwaam is, kan dit gevaarlijke situaties leiden. Met taakdelegatie hoeft niets mis te zijn, maar bij ingewikkelde behandelingen zoals boren of kiezen trekken moeten de opleidingseisen veel duidelijker en eenduidig zijn. De Consumentenbond eist dat voor consumenten altijd duidelijk is wie er in hun mond aan het werk is, welke behandeling hij krijgt en wat hij daarvoor moet betalen. Als daarnaast blijkt dat steeds meer behandelingen worden uitgevoerd door goedkopere krachten, moeten deze besparingen leiden tot een lagere rekening voor consumenten. De Consumentenbond roept toezichthouder NZa op tot een gedegen onderzoek onder tandartsen om meer inzicht te krijgen in deze praktijk en de tarieven die er gelden.

Om consumenten te helpen bij het krijgen van inzicht in de tandartsrekening heeft de bond een checklist opgesteld. Hieronder enkele tips:

* Spreek met de tandarts af wat een behandeling inhoudt en gaat kosten;

* Vraag bij een dure en uitgebreide behandeling eerst een offerte. Leg deze aan je zorgverzekeraar voor, zodat duidelijk is wat vanuit de verzekering vergoed wordt;

* Kijk voordat je instemt met een behandeling ook zelf in de polisvoorwaarden naar de vergoeding van de tandartskosten;
* Vraag bij twijfel een andere tandarts een second opinion, het maximale tarief daarvoor (exclusief röntgenfoto's) is EUR 92;
* Controleer altijd de rekening;

* Controleer de tarieven met die op de lijst die te vinden is op www.tandartsennet.nl. Klik op `patiënteninformatie' en daarna op `tarieven tandartsen' voor de brochure.

* Heb je twijfels over de tandtechniekkosten (de kosten voor een kroon of brug) vraag de rekening hiervan dan op bij de tandarts. Het bedrag dat de tandtechnieker in rekening brengt moet terug te vinden zijn op de tandartsrekening. Alleen wanneer de tandarts zelf de materialen maakt mag hij hogere kosten in rekening brengen. De daarvoor geldende tarieven staan op de tarievenlijst.