Gerechtelijke organisatie

Inzage geregistreerde persoonsgegevens ten onrechte geweigerd

Amsterdam, 11 mei 2010 - De minister heeft het verzoek van D. Uneputty om inzage en correctie van de door Bureau BIBOB geregistreerde persoonsgegevens ten onrechte geweigerd.

De Stichting Hells Angels en D. Uneputty hebben hierom verzocht bij het Landelijk Bureau BIBOB omdat de gegevens uit het âAcromienonderzoekâ niet meer bruikbaar zouden zijn. De minister van Justitie heeft deze verzoeken afgewezen. Het gaat om verzoeken op grond van de artikelen 35 en 36 van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Volgens de rechtbank komt de Stichting Hells Angels geen beroep toe op de Wet bescherming persoonsgegevens omdat een stichting geen natuurlijk persoon is.

In het beroep van Uneputty oordeelt de bestuursrechter dat het inzagerecht en correctierecht niet is uitgesloten in de Wet BIBOB. De bestuursrechter leidt dit af uit de wetsgeschiedenis. Het gesloten verstrekkingenregime uit de Wet BIBOB geldt ten aanzien van derden. Uneputty is geen derde als het gaat om gegevens over hemzelf. De minister heeft dan ook ten onrechte geweigerd Uneputty gegevens te verstrekken die over zijn eigen persoon staan geregistreerd. Ook heeft de minister op het correctieverzoek door Uneputty niet mogen reageren met verwijzing naar de bron van desbetreffende gegevens. De rechtbank vernietigt het besluit van de minister en geeft opdracht om ten aanzien van Uneputty een nieuwe beslissing te nemen.

LJ Nummer

BM4005

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 11 mei 2010 Naar boven