Haven Amsterdam

Rotie Vetveredeling start met de bouw van nieuwe fabriek in de haven van Amsterdam.

11 mei 2010

Een schoolvoorbeeld van recycling en processynergie zijn de biogas- en dieselfabrieken van Greenmills. Het complex is in aanbouw in het Westelijk havengebied te Amsterdam. Want wat spreekt meer tot de verbeelding dan het raffineren van afvaloliën en -vetten en het vergisten van organisch afval tot gangbare brandstoffen? Eindigde afgewerkt frituurvet uit horecakeukens vroeger in de vuilverbranding, binnenkort vormt het de waardevolle grondstof voor biodiesel. Eind dit jaar moet de complete plant draaien.
Rotie Vetveredeling BV uit Lijnden is één van de deelnemende bedrijven in het Greenmills concept. Dit concept is een gezamenlijk initiatief van een aantal vooraanstaande bedrijven, waarbij de meest moderne en duurzame technieken voor de productie van tweede generatie biodiesel, bio-ethanol en biogas op een terrein zijn verenigd. Greenmills zal grootschalig organische reststromen verwerken, welke worden omgezet naar biobrandstoffen en groene stroom. Naast de logistieke voordelen, wordt er milieubewust winst behaald door het optimale hergebruik van restproducten en stromen zoals warmte en water.

Nadat burgemeester Cohen van Amsterdam begin 2008 de eerste paal van het project had geslagen is er veel gebeurd. De bijna 100 roestvrijstalen opslagtanks, met een gezamenlijke inhoud van circa 100.000 m^3, springen het meest in het oog. Het tankenpark, vergistingsinstallatie, waterzuivering en de biodieselfabriek zijn volop in aanbouw en zullen na de zomer operationeel worden.

Binnenkort is het voor Rotie zover, dan wordt de eerste paal geslagen voor haar nieuwe onderkomen. Een bedrijf met een rijke historie, sinds 1950, welke vandaag de dag diensten in het afvalmanagement verzorgt voor diverse horeca en industrie. Rotie verhuist haar activiteiten over van Lijnden (bij Badhoevedorp) naar het Greenmills terrein in Amsterdam.

De verwerkingshal, of beter te noemen inzamelings-centrum, voor vetten, oliën en organisch afval uit de horeca en andere bedrijfssectoren zal meer als 100.000ton per jaar gaan verwerken. De nieuwe fabriek van Rotie Vetveredeling, met een oppervlakte van circa 2 hectare, zal volgens de modernste technieken en op een duurzame wijze haar stromen verwerken, welke de basis gaan vormen voor een 2^e generatie brandstof!

Duurzame samenwerking van vijf bedrijven

Greenmills, een naam voor een synergie van processen, is het concept dat is geïntroduceerd door Orgaworld en Simadan Holding. Orgaworld verzorgt de vergisting- en composteringsprocessen evenals afvalwaterrecycling. In de Simadan groep zitten de bedrijven Rotie Vetveredeling BV, Tankstorage Amsterdam BV, BioDiesel Amsterdam BV en NOBA BV. Deze laatste vier bedrijven zijn verantwoordelijk voor de overige processen in het Greenmills concept.

Zaterdag 15 mei om 15:00uur is het zover, dan zal Rotie haar eerste paal gaan slaan op het Greenmills terrein aan de hornweg in het westelijk havengebied te Amsterdam.

Meer informatie?

Contactpersoon Simadan groep: Kem Veenstra k.veenstra@greenmills.nl/ 06-15046189

www.rotie.nl/ www.greenmills.nl