Gemeente Binnenmaas

Keurmerk Zoönosen voor kinderboerderij Binnenmaas

De kinderboerderij op het Recreatieoord in Mijnsheerenland heeft voor de tweede keer het keurmerk Zoönosen van de Gezondheidsdienst voor Dieren gekregen, met een nog betere beoordeling dan vorig jaar. Hiermee heeft de boerderij aangetoond voor de dieren zijn uiterste beste te doen om besmetting met een zoönose te voorkomen. Het keurmerkbordje met het keurmerkzegel voor 2009 hangt op de muur bij de kinderboerderij (zie foto).

Keurmerk Zoönosen voor kinderboerderij Binnenmaas

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Wat is zoönose?

Zoönosen zoals Q-koorts en chlamydophilose zijn ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn. Steeds vaker worden kinder- en zorgboerderijen geconfronteerd met de vraag welk risico zij vormen. Om te laten zien dat een bedrijf maatregelen neemt om zoönosen te voorkomen en besmetting te beperken heeft de GD dit keurmerk ontwikkeld.

Beoordeling

De boerderij wordt beoordeeld op het algemeen hygiëne beleid, vaccinatiebeleid, registratie, informatie aan bezoekers, rol van de dierenarts en vele andere onderdelen. Nadat de dierenarts een checklist van de GD heeft ingevuld, beoordeelt de GD of de boerderij in aanmerking komt voor dit keurmerk. Dit keurmerk wordt ieder jaar opnieuw getoetst door dierenarts en GD.

Ander keurmerk

Naast dit keurmerk is de kinderboerderij op het recreatieoord in het bezit van het keurmerk Erkende kinderboerderij. Hier is het recreatieoord trots op, maar ook de bezoekers weten de boerderij te waarderen. Dit blijkt onder andere wel uit de hoeveelheid bezoekers die het afgelopen seizoen de poort gepasseerd zijn. In een jaar tijd hebben 75.000 bezoekers de boerderij bezocht.