Gemeente Mook & Middelaar


Onderzoek gemeentelijke communicatiemiddelen

In het kader van een afstudeeronderzoek hebben vier studenten van de Radboud Universiteit onderzoek gedaan naar de bekendheid met, het gebruik van en de tevredenheid over de gemeentelijke communicatiemiddelen van de gemeente Mook & Middelaar.

Het doel van het onderzoek was om er achter te komen waar verbetering gewenst en mogelijk is t.a.v. de gemeentelijke communicatiemiddelen.

Resultaat:

Met de bekendheid van de communicatiemiddelen van onze gemeente is het vrij goed gesteld. De website is het minst bekend: ongeveer 60% van de mensen kent dit middel. De Ter Sprake, folders en informatiebijeenkomsten zijn bij 70% van de mensen bekend en 98% kent de gemeentegids.

De communicatiemiddelen worden vooral gebruikt als inwoners iets specifiek willen weten, dus als ze een doel hebben. Alleen Ter Sprake wordt veel gelezen zonder specifiek doel, ongeveer 70% van de inwoners die bekend is met de Ter Sprake leest de rubriek ook iedere week.

Met de algemene tevredenheid over de communicatiemiddelen zit het vrij goed. Op de gemeentegids na wordt een 7 het vaakst gegeven als rapportcijfer, de gemeentegids krijgt het vaakst een 8. Geen onvoldoendes, maar er is ruimte voor verbetering.

Belangrijkste adviezen:

Veel inwoners maakten opmerkingen over het ambtelijk taalgebruik. De gemeente is geadviseerd hier op te letten. Daarnaast wordt de gemeente aangeraden de lay-out van de communicatiemiddelen onder de loep te nemen. Het gaat hierbij vooral om kleurgebruik, contrast en lettergrootte, zodat de leesbaarheid verbeterd wordt. Ten derde kwam naar voren dat de inwoners graag een persoonlijke benadering willen wanneer het om informatie gaat die directe betrokkenheid vraagt. Ten slotte kwamen er opmerkingen over de plaatsing van de rubriek Ter Sprake in De Maas Driehoek. De gemeente is geadviseerd om de plaatsing van deze rubriek onder de loep te nemen.

Wij gaan nu verder met het onderzoeken hoe we een aantal van de adviezen in de praktijk uit kunnen gaan voeren. Het hele onderzoek is hier na te lezen.Â

De gemeente en de onderzoekers willen iedereen van harte bedanken voor deelname aan het onderzoek!

Â


* Adviesrapport_Mook_en_Middelaar_definitief.pdf