ChristenUnie


ChristenUnie: Van der Hoeven (CDA) praat groen, maar haar daden zijn roetzwart

ChristenUnie: Van der Hoeven (CDA) praat groen, maar haar daden zijn roetzwart

dinsdag 11 mei 2010 14:44 De ChristenUnie wil duurzame energie alle kansen geven. Daarin vind zij CDA-minister Van der Hoeven tegenover zich, die duurzame energie toch vooral in de marge wil houden. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman in aanloop naar het Algemeen Overleg Energie: ,,Behalve wanneer het in financiële zin mee kan doen in de liberale en nog grijze markt. Deze CDA-minister ziet groene energie vooral in economische context, en niet als middel om de opwarming van het klimaat tegen te gaan."

De ChristenUnie vindt dat de minister daarmee haar eigen beleidsterrein wel heel smal op vat. Wiegman: ,,Met zo'n jaren '90-benadering komen we er nooit en raken onze hulpbronnen vanzelf een keer op. Ik heb misschien het voordeel dat ik ook VROM-woordvoerder ben. Uit Schoon en Zuinig blijkt dat er aanvullende maatregelen hard nodig zijn voor hernieuwbare energie, een signaal dat we hoogst serieus moeten nemen. Maar daar denkt zij als CDA'er blijkbaar anders over."

De ChristenUnie constateert dat de geliberaliseerde markt niet tot meer duurzaamheid heeft geleid, integendeel. Liberalisering heeft geleid tot het streven naar de laagste prijs, maar helaas niet naar de duurzaamste energie. Was dat maar waar. De realiteit is dat toekomstige kosten, zoals vervuiling, niet in de stroomprijs worden meegenomen. Op die manier wordt de door de minister gewenste concurrentie nooit eerlijk.

De ChristenUnie zet daarom in op een geleidelijk stijgende heffing op grijze stroom. Met andere woorden: de prijs moet de daadwerkelijke kosten gaan vertegenwoordigen.