Partij voor de Dieren


Verkiezingsprogramma


Op 9 juni is het tijd om te kiezen. Kiezen voor een duurzame toekomst waarin we met respect omgaan met mensen, dieren, natuur en milieu. Kies daarom nu Partij voor de Dieren.

In het verkiezingsprogramma `Recepten voor Mededogen en Duurzaamheid' geven we aan hoe Nederland een aangenamere samenleving kan worden met respect voor dier, natuur en duurzaamheid. Wij willen af van het menscentrale kortetermijndenken en streven er naar om de aarde leefbaar te houden voor mens en dier. De rechten en het welzijn van dieren blijven onze speerpunten, waarbij persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid bij het creëren van een aangenamere samenleving centraal staan.

In het programma komt de paradigmaverandering aan de orde die de partij noodzakelijk acht. Waar andere partijen zich in de bestrijding van crises richten op terugkeer naar `business as usual' via een menscentrale aanpak, pleit de Partij voor de Dieren als enige voor een planeetbrede visie omdat de keuzes in de komende kabinetsperiode cruciaal zullen zijn voor komende generaties.

Over 7 jaar zal 70% van de wereldbevolking onvoldoende kunnen beschikken over schoon drinkwater, over 38 jaar zullen volgens prof. Daniel Pauly de zeeën en oceanen bij ongewijzigd beleid leeggevist zijn, binnen 20 jaar zullen we volgens het WWF een tweede wereldbol nodig hebben om te voorzien in onze grondstofbehoefte.

`Recepten voor mededogen en duurzaamheid' biedt mogelijkheden voor een radicale omslag, waarbij de burger naast een maximale keuzevrijheid ook geconfronteerd wordt met de persoonlijke verantwoordelijkheid die met die keuze samenhangt.
Negatieve neveneffecten van ons consumptiepatroon zullen in directe zin beprijsd moeten worden, zodat de maatschappelijke kosten voortaan integraal onderdeel zullen zijn van de consumentenprijs. Dat betekent onder meer een heffing en het hoge BTW-tarief voor dierlijke producten.

In het verkiezingsprogramma staat ook een uitvoerige toelichting op de keuzes die de partij maakt in vraagstukken die niet direct gerelateerd zijn aan dieren, natuur en milieu.

Speerpunten Partij voor de Dieren

* De landbouw moet diervriendelijk, duurzaam en regionaal worden. Wij onderschrijven het pleidooi van de hoogleraren die een einde willen aan de bio-industrie

* Diertransporten moeten worden beperkt tot maximaal 2 uur.
* Alternatieven voor dierproeven moeten flink worden gestimuleerd.
* De Partij voor de Dieren wil een gentechvrij Europa, te beginnen in Nederland.

* Er moet een einde komen aan het antibiotica-misbruik in de veehouderij.

* Er moet een verbod komen op megastallen.
* De landelijke overheid moet een goede opvang van dieren waarborgen.
* De bestrijding van Q-koorts, MRSA en ESBL moet de hoogste prioriteit krijgen.

* Nederland moet stoppen met de overbevissing en vervuiling van de zeeën.

* Natuur moet de ruimte krijgen! Er moet vaart gemaakt worden met een groot, Europees natuurnetwerk.

* Zon, wind en waterkracht in plaats van kernenergie, kolencentrales en CO2 opslag.

* Net als bij de afschaffing van kinderarbeid nemen we ook voor dierenrechten onze eigen verantwoordelijkheid.
* Naast prioriteiten op het gebied van dieren, natuur en milieu biedt ons programma

* bezuinigingen van 14 miljard Euro.

* De vervuiler betaalt. Er moet een heffing komen op dierlijke eiwitten ter grootte van de maatschappelijke.
* kosten van de productie en producten uit de vee-industrie komen onder het hoge BTW tarief.

* Er moet meer aandacht komen voor het stimuleren van biologische en/of plantaardige producten.

* Er moet een verbod komen op het onverdoofd ritueel slachten.

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond overwegen meer dan 700.000 Nederlanders Partij voor de Dieren te stemmen. Samen goed voor meer dan 10 zetels. Maar alleen stemmen die op 9 juni echt worden uitgebracht op de Partij voor de Dieren kunnen zorgen voor een radicaal andere koers op het gebied van dieren, natuur en milieu.

Verander de politiek, verhef je stem en kies Partij voor de Dieren!

Download hier het hele programma

Zie het origineel