Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Nature Methods*

Toelichting LUMC op publicatie Nature Methods*

Publicatiedatum: 11 mei 2010 | NIEUWSBERICHT
Aandachtsgebieden: Research

Het onderzoek van Langford en collega's in Canada had ten doel om een methode te ontwikkelen om pijn bij muizen op tijd te kunnen onderkennen, de ernst ervan betrouwbaar te kunnen meten, en de pijn zo snel mogelijk effectief te kunnen bestrijden.

Met de nieuwe methode van het meten van pijn bij muizen kan onnodig lijden van proefdieren voorkomen worden. Onderzoekers kunnen nu sneller en betrouwbaarder waarnemen of een proefdier pijn lijdt en dan ook eerder overgaan tot behandeling met pijnstillers. Daarnaast kan nu ook het effect van nieuwe experimentele pijnstillers, bv. tegen migraine, betrouwbaarder bij proefdieren bepaald worden.

Onderzoekers van het LUMC waren alleen betrokken bij het bestuderen van spontaan optredende pijn bij muizen en het effect hierop van antimigraine middelen.

Het LUMC onderschrijft het belang van het beperken van dierenleed. Het proefdierbeleid van het LUMC is gebaseerd op de erkenning van de noodzaak van het gebruik van dieren voor medisch biologisch onderzoek gericht op de gezondheid van de mens. Het LUMC voert actief beleid ten behoeve van de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven.


*Coding of facial expressions of pain in the laboratory mouse. Langford DJ, et al. Nature Methods 9 mei 2010