Provincie Utrecht

Start Inspraak over Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2011

11-5-2010 -

Vanaf 10 mei ligt het nieuwe Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2011 ter inzage, om inspraak mogelijk te maken. Het plan is nu nog een ontwerp en wordt na de inspraak definitief. In het Natuurbeheerplan staan gebieden waar subsidie kan worden aangevraagd voor het beheer van (agrarische) natuur en landschap. Per gebied is aangegeven wat de beheerdoelen zijn, nu en in de toekomst. Dit plan is een actualisatie van het natuurbeheerplan 2009.

Het Natuurbeheerplan 2011 is volledig geactualiseerd. Kern zijn de beheertypenkaart en de ambitiekaart. De beheertypenkaart geeft duidelijkheid voor welk beheertype subsidie kan worden aangevraagd. Deze kaart is opgesteld in overleg met de beheerders. De ambitiekaart geeft de gewenste situatie in de toekomst weer en maakt het mogelijk subsidie aan te vragen voor verbetering van de natuurkwaliteit, voor de inrichting van terreinen en voor functieverandering van agrarisch naar natuur.

De inhoud van het ontwerp-natuurbeheerplan is door Gedeputeerde Staten van Utrecht vastgesteld. Na de inspraakronde kan het plan aangepast worden, waarna het Natuurbeheerplan definitief wordt vastgesteld. Dit nieuwe Natuurbeheerplan maakt het mogelijk subsidies aan te vragen in het kader van het Subsidiestelstel Natuur- en Landschapsbeheer SNL. Dit stelsel is ontwikkeld om het beheer landelijk uniform te maken en om de subsidieaanvragen te vereenvoudigen. Het SNL is al in werking voor agrariërs; voor de organisaties en particuliere terreinbeheerders gaat het SNL in per 1 januari 2011. Het nieuwe Natuurbeheerplan vormt de basis voor de nieuwe subsidieaanvragen.

Inzage Natuurbeheerplan en indienen zienswijzen Het ontwerp-natuurbeheerplan ligt na het besluit zes weken ter inzage. De periode waarin de stukken ter inzage liggen, wordt in huis-aan-huisbladen en op de provinciale website aangekondigd. De start van de inzageperiode is gepland voor 10 mei 2010. Gedurende deze periode heeft eenieder de mogelijkheid om zijn of haar zienswijze op het ontwerpplan kenbaar te maken.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2583207