Woonbond


11-05-2010

De Key weigert Dubbeltjeswoningen regulier te verhuren

Bewoners van de Dubbeltjeswoningen aan de Mauritskade in Amsterdam protesteren al langere tijd tegen de renovatie- en samenvoegplannen van Woonstichting De Key. Inmiddels zien zij hun gelijk bevestigd door het Amsterdamse Stadsdeel Oost, de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven (WZS) en ook de geschillencommissie van De Key zelf. De Dienst WZS verstrekte geen tijdelijke verhuurvergunning aan De Key en vindt dat de corporatie de woningen weer regulier moet gaan verhuren.

Woonstichting De Key wil de Dubbeltjeswoningen (Mauritskade 29 t/m 54) renoveren waarbij het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk woningen worden samengevoegd. Bewoners mogen alleen terugkeren als zij een nieuwe huurovereenkomst aangaan voor een nieuwe woonruimte. Hierdoor zullen zittende bewoners opnieuw moeten voldoen aan de criteria van 'passendheid' bij de toewijzing (inkomenstoets, huishouden, etc) en te maken krijgen met hoge huursprongen. De meeste bewoners wonen al decennia in het complex en wijzen de plannen af. Het overleg tussen de bewonerscommissie en De Key is sinds december 2009 gestaakt.

Intussen is De Key reeds in de zomer van 2009 gestopt met het toewijzen en regulier verhuren van de woningen. Woningen die leegkomen worden op basis van een 'gebruikerscontract' in gebruik gegeven aan relaties van medewerkers van De Key. Zij hebben geen huurbescherming en moeten de woningen verlaten op het moment dat de corporatie dat wil. Ook is onlangs de eerste woning met stalen platen dichtgezet.

De bewonerscommissie heeft hierover een klacht ingediend bij de geschillencommissie van De Key, omdat het in gebruik geven van woningen (in plaats van toewijzen en regulier verhuren) in strijd is met de Huisvestingsverordening. Woningen mogen namelijk niet zomaar worden onttrokken aan de voorraad, maar moeten beschikbaar blijven voor woningzoekenden. Deze klacht werd door de geschillencommissie op 26 januari 2010 gegrond verklaard, maar De Key heeft niet op het advies van de eigen geschillencommissie gereageerd.

Wel deed De Key een aanvraag voor tijdelijke verhuur bij de Dienst WZS. Deze aanvraag werd door de Dienst afgewezen, nadat die advies had gevraagd aan het Stadsdeel Oost. Het stadsdeel liet weten de renovatieplannen (en daarmee de tijdelijke verhuur) niet te ondersteunen. Bij brief van 15 april 2010 heeft de Dienst aan De Key laten weten dat de woningen weer 'regulier' moeten worden verhuurd en De Key diende hierop per ommegaande actie te ondernemen.

Intussen wordt niets meer vernomen en verandert De Key niets aan het toewijzingsbeleid: de woningen, inmiddels ongeveer 15, worden nog altijd niet regulier verhuurd en De Key gaat gewoon door met het ontwikkelen van ongewenste plannen. Het lijkt erop dat De Key zich boven de Huisvestingsverordening en de lokaal geldende afspraken m.b.t. woningtoewijzing en bewonersparticipatie waant. Reden waarom de bewonerscommissie zich onlangs heeft gewend tot het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van het Ministerie van VROM. Deze heeft de zaak in behandeling genomen.