SGP


SGP: Investeren in onderwijs loont het meest

âDe investering die het meest loont is een investering in het onderwijs. De investeringen van de SGP in het onderwijs levert op termijn miljarden op.â Dat maakte SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij bekend op een spreekbeurt in Maartensdijk, de woonplaats van zijn voorganger Bas van der Vlies.

Een kleine greep uit wat het SGP-programma over onderwijs biedt:
- verbetering salarissen leraren: 300 miljoen.
- langdurige bijscholing: 300 miljoen.

- invoering tweejarige masteropleiding: 200 miljoen.
- maatwerk/begeleiding beroepsonderwijs: 400 miljoen.
- versterking directe onderzoeksfinanciering universiteiten: 100 miljoen.

Van der Staaij zei dat scholen weer echt scholen moeten zijn: âDe SGP beschouwt het geven van goed onderwijs als de kerntaak van scholen. Dus: geen onnodige verplichtingen aan het onderwijs opleggen, zoals burgerschapsvorming en de maatschappelijke stage.â Verder vroeg hij, in het voetspoor van zijn voorganger Van der Vlies, veel aandacht voor gedegen beroepsonderwijs: âDe opleiding tot vakmanschap moet weer centraal staan. Heel belangrijk is ook het stimuleren van de samenwerking tussen VMBO en MBO. Dat leidt tot veel minder schooluitval,â aldus Van der Staaij.

Over het hoger onderwijs merkte de SGPâer op dat er een âstevige stimulans moet komen in het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.â Van der Staaij pleit verder voor meer mogelijkheden voor collegegelddifferentiatie en selectie aan de poort. De winst daarvan is dat opleiding en student beter bij elkaar gaan passen. Ook moeten er tweejarige masteropleidingen komen.