Belgische Federale Overheid




Doe aangifte van bewakingscamera´s vóór 10 juni 2010

Datum: 11 mei 2010

Sinds de inwerkingtreding van de wet op de bewakingscamera's (wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's) op 10 juni 2007 heeft de Privacycommissie al 7 230 aangiftes ontvangen van met camera's bewaakte sites. Toch werden sommige bewakingscamera's nog niet aangegeven.

De Camerawet bepaalt dat bewakingscamera's die geplaatst werden vóór 10 juni 2007 uiterlijk drie jaar later aan de bepalingen van deze wet moeten voldoen. De verantwoordelijken voor bewakingscamera's die zich nog niet in orde hebben gesteld met de Camerawet moeten dus tegen 10 juni 2010 de nodige maatregelen treffen.

De Camerawet stelt onder meer dat:

* de beelden niet langer dan één maand mogen worden bewaard als zij niet kunnen bijdragen tot het bewijzen van een misdrijf.
* bij de toegang tot de plaats waar gefilmd wordt een pictogram moet geplaatst zijn dat aangeeft dat er camerabewaking plaatsvindt. Er is een volgens een officieel bepaald model voor dit pictogram.
* camerabewaking moet worden aangegeven aan de hand van de aangifteformulieren van de Privacycommissie.
* plaatsing door de overheid van bewakingscamera's op niet-besloten plaatsen (straten, pleinen, openbare weg, ...) bijkomend onderworpen is aan een positief advies van de gemeenteraad, die de korpschef van de betrokken politiezone hierover moet raadplegen.

Meer informatie over bewakingscamera's vindt u op de website van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.