NEN


Voorkom dodelijke ongevallen op het werk

dinsdag 11 mei 2010, 13:13

Allerlei organisaties streven in toenemende mate naar goede en aantoonbare arboprestaties, door hun arborisico's te beheersen in overeenstemming met hun arbobeleid en -doelstellingen.

Zij doen dit binnen de context van steeds stringentere wetgeving, de ontwikkeling van financieel-economische beleidslijnen en andere maatregelen ter bevordering van goede arbowerkwijzen en de toenemende bezorgdheid die door belanghebbenden wordt geuit over arbokwesties.

Ongevallen
Toch blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten/AMC dat er elk jaar in Nederland nog zeker 3.000 mensen overlijden als gevolg van werk. Vooral chemische stoffen en asbest zorgen ervoor dat er onder werkenden veel doden (1350) vallen. De FNV reageert bij monde van federatiebestuurder Leo Hartveld met 'dat dit een geruisloos drama is, waarvoor veel meer aandacht moet komen. Waarom slaagt de overheid er wel in het aantal verkeersdoden aanzienlijk terug te dringen?'

Resultaten onderzoek
Hart- en vaatziekten die voorkomen door een te hoge werkdruk scoren ook hoog met 825 doden jaarlijks. Werknemers overlijden ook aan longaandoeningen (570) en infectieziekten, waarvan de Q-koorts inmiddels ook een flink aantal voor zijn rekening neemt.

Arbobeleid niet goed
De onderzoekers hebben geconstateerd dat sterfte door werk een teken is van een niet voldoende functioneren van het arbobeleid. Bovendien stellen zij dat het grootste deel van de sterfgevallen voorkomen had kunnen worden. Gert van der Laan van het Centrum voor Beroepsziekten is van mening dat werkenden in bepaalde beroepen eerder worden getroffen dan in andere: "De dood discrimineert. Daarbij speelt ook de wet van ophoping van ellende: mensen met ongunstige arbo hebben vaker een minder gunstige leefstijl, zoals roken en ongezond eten."

Arbomanagement
Voor het realiseren van goede arbeidsomstandigheden en is vaak een arbomanagementsysteem onvermijdelijk. Hiermee is een optimale aanpak en naleving van het arbobeleid mogelijk. Hiervoor zijn de normen OHSAS 18001 en OHSAS 18002 beschikbaar. Hiermee kunnen arborisico's systematisch en effectief worden beheerst en kan aan de geldende veiligheidseisen worden voldaan. Daarnaast helpen deze normen de arboprestaties voortdurend te verbeteren.

Heeft u behoefte aan meer informatie over een arbomanagementsysteem of uw arbocatalogus, kijkt u dan hier. Of mail met arbeid@nen.nl en stel geheel vrijblijvend uw vraag.