Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 11 mei 2010 -

Beantwoording kamervragen CDA luchtschermen/groene
- geluidsschermen

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Koopmans (CDA) op 6 april jl. heeft gesteld over luchtschermen en groene geluidschermen.


1. Kent u de artikelen "Innovatieve luchtschermen leiden niet tot betere luchtkwaliteit" en "Geluidsscherm zuivert lucht zeker wel"? 1


1. Ik ben bekend met de genoemde artikelen.


2. Is de bewering waar dat enerzijds geen significant effect is gemeten bij de test van het geluidsscherm van CleanScreen, maar dat anderzijds dit scherm wel het equivalent van de fijnstofuitstoot van 8000 vrachtwagens per dag blijkt te hebben afgevangen?


2. In de proef van het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit (IPL) is er geen significant verschil gemeten tussen het effect van een standaard geluidsscherm en het effect van het scherm ,,CleanScreen op de luchtkwaliteit. In een proef van ,,CleanScreen zelf is voor een andere meetopzet gekozen en is iets anders gemeten.

In de Proeftuin Schermen van het IPL is getest of geluidsschermen de luchtkwaliteit kunnen verbeteren op die plaatsen waar mensen in verhoogde mate aan vervuiling worden blootgesteld. Met de gekozen meetopzet wordt antwoord gegeven op die onderzoeksvraag. De meetmethoden zijn door een internationaal wetenschappelijk comité getoetst en valide bevonden. De methoden zijn bovendien in overeenstemming met de Nederlandse regelgeving (Regeling Beoordeling Luchtkwaliteit). Deze regeling is erop gericht te bepalen of de luchtkwaliteit daar verbetert waar dit het meest van belang is.

Na analyse kan geconcludeerd worden dat het scherm Cleanscrean positieve effecten heeft op de concentraties gemeten stoffen achter het scherm, maar dat


1 Cobouw, 12 februari resp. 19 maart 2010
a
agina 1 van 3 P





dit effect niet significant beter is (het effect leek zelfs wat minder goed) dan het Datum effect van het referentiescherm. Andere beproefde innovatieve schermen (7 in

totaal) lieten vergelijkbare resultaten zien; het referentiescherm bleek in de Ons kenmerk praktijk het beste te werken voor luchtkwaliteit. VENW/DGMO-2010/3212

De meetopzet in de proef van de ontwerper van het scherm ,,CleanScreen geeft geen antwoord op de vraag of de luchtkwaliteit verbetert op die plaatsen waar mensen aan vervuiling worden blootgesteld en geeft daarmee geen antwoord op de vraag, zoals het IPL die heeft gesteld. Bovendien is de opzet niet door wetenschappelijke experts getoetst.

De leverancier van ,,CleanScreen (BAM) heeft onderzocht hoeveel fijn stof op het scherm is neergeslagen in de periode dat het scherm beproefd werd in de Proeftuin Schermen. Daarbij werd een effect van een equivalent van 8000 vrachtwagens per dag gevonden. De vraag of de luchtkwaliteit achter het scherm ook significant meer is verbeterd dan met een standaard scherm is daarmee niet beantwoord.


3a. Kunt u de schijnbare tegenstrijdigheid tussen deze resultaten verklaren?

3a. Zie ook de beantwoording van vraag 2. In de twee proeven zijn verschillende zaken onderzocht. In de Proeftuin Schermen stond de vraag centraal in hoeverre de luchtkwaliteit achter het scherm is verbeterd, de proef van BAM geeft antwoord op de vraag of het scherm fijnstof afvangt. Er is in mijn ogen geen sprake van een tegenstrijdigheid, maar van een andere onderzoeksvraag. Hierdoor zijn de resultaten niet te vergelijken.

3b. Zou het zo kunnen zijn dat de winst in luchtkwaliteit in een groter gebied is ,,neergeslagen dan eerder was aangenomen?

3b. Dat is niet uit te sluiten, maar in de proef niet gemeten. Er is door het IPL gemeten op drie afstanden achter het scherm (5, 10 en 28,5 meter achter het scherm, steeds op 1,5 meter boven maaiveld).


4 Bent u van mening dat de winter het meest geschikte seizoen is om een groen geluidsscherm te testen?

4. Eén van de andere beproefde innovatieve schermen was een groen geluidsscherm (ook een scherm van BAM). Dit scherm bestond louter en alleen uit vegetatie. Dit scherm is beproefd in de Proeftuin Schermen in de periode december 2007 ­ maart 2008, dus in de winter. Hoewel het scherm bestond uit een evergreen plant, zullen de bladen in de zomer wat anders van vorm en grootte zijn dan in de winter.

Wellicht had dit scherm in de zomer een betere prestatie laten zien. Echter, dit scherm liet in de beproefde periode zo weinig effect op de luchtkwaliteit zien dat de verwachting niet is dat dit veel beter was geweest in de zomer.

Tevens zal in een praktijksituatie een scherm het gehele jaar goed moeten presteren en zou het effect niet afhankelijk mogen zijn van het seizoen.

agina 2 van 3 P






5 Zijn bovenstaande overwegingen voor u aanleiding vervolgonderzoek te doen Datum naar de mogelijkheden om fijnstof af te vangen met groene of kunstmatige

geluidswallen? Ons kenmerk VENW/DGMO-2010/3212 5. De resultaten laten duidelijk zien dat het beproefde groene scherm geen groter effect heeft op de luchtkwaliteit achter het scherm dan een standaard geluidscherm. Deze conclusie is wetenschappelijk gevalideerd. Ik zie dan ook geen aanleiding nader onderzoek te doen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 3 van 3 P