Unieke fotoreeks legt veranderingen Marker cultuur vast

11/05/2010 17:48

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen presenteert de fototentoonstelling Henk van der Leeden, Marken. Fotograaf Van der Leeden legde van 1969 tot 1999 treffend de vergankelijkheid van de Marker cultuur en zijn inwoners vast. De presentatie is tot en met 3 oktober 2010 te bezichtigen.

De in Marken woonachtige fotograaf was voor grote opdrachten veelvuldig in het buitenland te vinden: 'Vaak was ik zo lang weg dat er bij terugkomst weer diverse oude buren waren overleden. Ik realiseerde mij plotseling dat Marken aan het veranderen was. Dat er een hele generatie aan het verdwijnen was. Ik raakte gefascineerd door die authentieke haardracht met pijpenkrullen en ik wilde dat vastleggen.' De beelden uit de tentoonstelling leveren het bewijs.

Een van de oorzaken van de modernisatie is de verbinding met het vasteland, gerealiseerd in 1957 door de aanleg van een dijk. Een groot gedeelte van de bevolking gaat op zoek naar werk en scholing in de grotere steden. De klederdracht raakt daarmee langzamerhand uit de gratie bij de jongeren. Wel dragen de inwoners de dracht tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals Koninginnedag.

Polaroidfoto's

Tussen 1980 en 1989 maakt Henk van der Leeden veel winterfoto's. De gestapelde ijsschotsen bij de vuurtoren, het 'Paard van Marken', of de ijsbrekers bij de Rozenwerf. Het is moeilijker om de lokale bevolking te vangen. Hiervoor bedenkt hij een list: de polaroidfoto. Hij maakt drie polaroidfoto's, geeft er twee weg en houdt de beste. Dat werkt. Ze zien het resultaat en hebben iets in handen.

Verzamelwerk

Bij de tentoonstelling komt het gelijknamige boek Marken uit. Het 120 bladzijden tellende verzamelwerk wisselt sterke beelden af met een uitleg van de geschiedenis van Marken. Aart Staartjes schreef het voorwoord. ISBN 978-90-89101-77-8

Intuïtief leren fotograferen

Voor fanatieke vakantie- en hobbyfotografen geeft Henk van der Leeden een workshop in het Zuiderzeemuseum. Van der Leeden leert cursisten zijn specifieke werkwijze: op intuïtie foto's maken. Na een introductie en rondleiding krijgen deelnemers een praktijkopdracht. Voor meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via events@zuiderzeemuseum.nl

Over Henk van der Leeden

Fotograaf Henk van der Leeden (1941) woonde en werkte vanaf 29 april 1969 tientallen jaren op Marken. Van der Leeden is gespecialiseerd in reportage-, portret- en reisfotografie in zwart en wit, en kleur. Hij voerde diverse internationale opdrachten uit voor tijdschriften, vliegmaatschappijen en tentoonstellingen. www.henkvanderleeden.com

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op kunst, cultuur en erfgoed rondom het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In 1932 werd de zee afgesloten door de Afsluitdijk en ontstond het IJsselmeer. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik.

Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een openluchtcollectie in de vorm van een museumpark en een grote hoeveelheid expositieruimtes voor de vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen en ateliergebruik. www.zuiderzeemuseum.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.zzm.nl/3/tentoonstellingen/209/henk-v-d-leeden-marken/


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,