Ministerie van Defensie

Afghanen geholpen via concept `vliegende dokters'

11 mei 2010, 17.23 uur

Het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) heeft in Uruzgan Afghanen die medische zorg nodig hadden geholpen door middel van het `vliegende dokters-principe'. Het PRT verleende zorg ter plaatse en verzorgde het transport van de patiënten naar het ziekenhuis in Tarin Kowt.

Dat er vraag is naar deze vorm van zorg bleek na een bezoek van het PRT aan Deh Reshan West. Tijdens een gesprek van de plaatselijke bevolking met de eenheid kwam een aantal zieke Afghanen uit hun quala's (ommuurde woningen). Korporaal Yvon, in Nederland Primary Trauma Life Supporter (PTLS-er), zette haar medische kennis in om hen te behandelen.

Dankbaar voor medische hulp

"Veel patiënten hadden infecties of ontstoken ogen", aldus de korporaal. "Er waren veel vrouwen en kinderen. Het werd me al snel duidelijk dat ik dit niet alleen af kon, dus ik riep er een medic van de mariniers bij. Samen hebben we gedaan wat we konden, ook al konden we niet alles ter plekke oplossen. De Afghanen waren erg dankbaar dat we ze hadden geholpen."

Na de behandelingen besprak het PRT met de vrouwen waarom zij niet naar een ziekenhuis zijn gegaan. Hieruit bleek dat de rit naar het dichtstbijzijnde hospitaal in Tarin Kowt ongeveer $2,50 kost. Dat is veel geld voor dit arme gebied.

Cursus beginselen gezondheidzorg

Korporaal Yvon wil er nog wel voor zorgen dat inwoners van Deh Reshan West de zogenoemde Basic Healthcare Course in Tarin Kowt gaan volgen. Deze cursus leidt de bevolking op in de basisbeginselen van de gezondheidszorg.