Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
29 april 2010

Jacqueline Cramer bezoekt de VU
VU-studentendebat over duurzaamheid
Dinsdag 11 mei bezoekt Jacqueline Cramer, voormalig minister van Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de Vrije Universiteit. Tijdens het duurzaamheidsdebat De Wereld Draait Duurzaam gaan studenten uit verschillende disciplines in gesprek over milieu, klimaatverandering, duurzaam ondernemen en ruimtelijk beleid. Dit debat maakt deel uit van de studententour van Cramer met als thema Duurzaamheid is van iedereen.

In het debat De Wereld Draait Duurzaam staat het denken, discussiëren en presenteren over milieu, Nederland en de wereld door studenten centraal. Om de discussies in te leiden, zijn presentaties en pitches voorbereid door studenten van de studie Environment and Resource Management, de Masteropleiding verzorgd door het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM).

Daarin stellen studenten onder meer dat oplossingen voor klimaatverandering samenvallen met een beter gebruik van beschikbare grondstoffen. Door een steeds groeiend verbruik worden deze steeds schaarser met hogere prijzen tot gevolg. Als we jaarlijks fors investeren, kunnen we dan in 2050 100% CO2-neutraal energie produceren? En, is duurzaam ondernemen feitelijk duur of goedkoop? Hoe word je een groene ondernemer, wie bepaalt deze status en pakt de duurzaamheidtrend goed uit voor de Nederlandse en Europese economie? En, hoe staat het met de keurmerken en labels van de producten in de schappen van de supermarkt? Hoe helder is de informatie over duurzame voedingsmiddelen richting consument?

Deze en meer thema's en oplossingen kleuren het debat. Jacqueline Cramer en Frans Berkhout (directeur IVM) introduceren en ronden het debat af. Het debat geeft studenten de kans om vanuit verschillende niveaus - als consument, als ondernemer en als toekomstig wetenschapper - kritisch na te denken over een duurzame samenleving voor het behoud van de aarde.