Ingezonden persbericht


Proeverij en presentatie van Tsjechische wijnen

Dinsdag 11 mei 2010
Residentie van de Tsjechische Ambassadeur te Den Haag Tijd: 13:30 - 18.00 uur

Namens de Ambassadeur van Tsjechië, Zijne Excellentie Petr Mareš en de V8 nodigt Melman Communications u van harte uit voor een proeverij van Tsjechische wijnen uit de provincie Moravië, bij de residentie van de Tsjechische ambassadeur te Den Haag. Deze proeverij is uitsluitend bedoeld voor de wijnhandel, pers, horeca en sommeliers. Daarnaast wordt er door Frank Smulders MW, een korte presentatie over Tsjechische wijnen gegeven en zullen Liselotte en Jan Rokyta een muzikale wijninleiding geven.

Tsjechische wijnen uit de provincie Moravië

Moravië is de belangrijkste wijnregio van de Tsjechische Republiek en ligt in het zuidoosten van het land, grenzend aan Oostenrijk. Het vormt als het ware het natuurlijke verlengstuk met het Oostenrijkse Weinviertel en levert hier voornamelijk witte wijnen gemaakt van vele veschillende druivenrassen.

Het productiegebied strekt zich uit over circa 19.000 hectare, waarop zowel witte, rode als roséwijnen worden geproduceerd. Maar daarnaast ook de inmiddels internationaal vermaarde Moravische specialiteiten als strowijn en ijswijn. Veel gebruikte druivensoorten zijn hierbij onder andere Welschriesling, Riesling, Rottraminer, Grüner Veltliner als ook Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Pinot Gris, tot plaatselijke specialiteiten als Pálava of Moravische Muscat. De wijnen kenmerken zich door een brede gastronomische inzetbaarheid en hebben zeker potentieel om de Nederlandse consument aan te spreken.

Importeursreis Tsjechische wijnen

Van vrijdag 11 t/m zondag 13 juni organiseren de 15 deelnemende wijnproducenten van deze proeverij een reis voor importeurs en wijnhandelaars naar het wijngebied Moravië. De reis is bedoeld voor importeurs die serieus interesse hebben deze wijnen ook te gaan importeren of te voeren in hun winkel. Er zijn 15 plaatsen beschikbaar en de reis en verblijf worden volledig door de wijnproducenten verzorgd. Nadere informatie hier omtrent volgt later.

Programma

Presentatie Liselotte en Jan Rokyta: 13.30 - 14:00 uur

Proeverij: 14.00 - 18.00 uur

Presentatie Frank Smulders MW: 15.00 - 15.30 uur

Deelnemende producenten

Deelnemende producenten zijn onder andere: Vinaøství Lahofer, Vinaøství Jedlièka & Novák, Spielberg CZ, Vinné Sklepy Roztoky S.R.O., Vinné Sklepy Valtice, Bohemia Sekt, Reisten S.R.O., Víno Hort, Víno Marcinèák, Moravské Vinaøské závody&Mikrosvín, Kolby, Sonberk, Nové Vinaøství, Vinaøství Trpìlka & Oulehla, Vinaøství Volaøík. De meerderheid van deze producenten is nog op zoek naar een importeur in Nederland.

Adres:

Residentie van de Tsjechische Ambassadeur, Burgemeester van Karnebeeklaan 1, 2585 BA Den Haag. De proeverij is uitsluitend toegankelijk wanneer u zich vooraf heeft gemeld. Zie contactgegevens hieronder. Deze proeverij wordt georganiseerd in samenwerking met het Tsjechische Centrum te Rotterdam.

Meer informatie en inschrijving

Inschrijven voor deze proeverij is alleen mogelijk door een email te sturen naar: wine@melman-communications.nl onder vermelding van uw bedrijfsnaam, naam van aanwezige personen en adresgegevens. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ghislaine Melman of Carlo Lopez van Melman Communications