Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, mei 2010

Kopieerwinkel is dé ontmoetingsplek in de stad

Kopieerwinkel Copy Corner op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is een plek waar buurtbewoners en andere klanten elkaar ontmoeten. In het boek 'Scènes in de Copy Corner' analyseert Joke van der Zwaard hoe een kopieerwinkel bijdraagt aan publieke vertrouwdheid, en kennis van de levenswijze van mensen. Op dinsdag 11 mei wordt het boek gepresenteerd in de Copy Corner en daarna aangeboden aan de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus in de verderop gelegen boekhandel Van Gennep.

Scènes in de Copy Corner.
Van vluchtige ontmoetingen naar publieke vertrouwdheid Joke van der Zwaard
ISBN 9789461050038 | Paperback | 192 pagina's
¤ 19,50
uitgave van SUN Trancity

Om het sociale weefsel van veranderde wijken en steden te versterken zijn plekken nodig waar diverse mensen elkaar vanzelfsprekend tegenkomen waardoor ze herkenbaar, vertrouwd en benaderbaar voor elkaar worden. De observaties van onderzoekers Joke van der Zwaard en Corrie Kreuk in de Copy Corner en de fotoreportages van Regina Wieringa van vergelijkbare ontmoetingsplekken bieden stof tot nadenken over sociaal-ruimtelijke vraagstukken.

Over de auteur
Joke van der Zwaard is ontwikkelingspsycholoog en werkt als zelfstandig onderzoeker/publicist op het terrein van sociale ongelijkheid, sociale mobiliteit, emancipatie en samenlevingskwesties in relatie tot wonen, opvoeding en onderwijs. Ze woont in de Rotterdamse wijk 'het Oude Westen', waar ook de Copy Corner is gevestigd, en heeft daar ook haar kantoor. (website Joke van der Zwaard)

Boekpresentatie
'Scènes in de Copy Corner' wordt op dinsdag 11 mei gepresenteerd in Rotterdam. Om 16.00 uur begint de boekpresentatie in de Copy Corner (Nieuwe Binnenweg 91) met een introductie door Joke van der Zwaard, een gesprek met de eigenaar van de Copy Corner en een reactie van portefeuillehouder Welzijn van de deelgemeente Rotterdam Centrum, Marjolijn Masselink. Daarna gaat de presentatie verder bij boekhandel v/h Van Gennep (Oude Binnenweg 131B), waar het boek wordt aangeboden aan wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening, Hamit Karakus. (meer info op website Boekhandel v/h Van Gennep)

Fietsroute
Rotterdam ArchiGuides heeft een route langs de geportretteerde winkels opgenomen in het fietsroute-aanbod. In de etalage van verschillende winkels hangen foto's uit het boek. (website Rotterdam Archiguides)

'Scènes in de Copy Corner' is te koop bij de plaatselijke boekhandels en via de website van SUN architecture en Trancity (zonder verzendkosten in Nederland).

Dit boek is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Deelgemeente Centrum Rotterdam, Woonstad Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht, Wmo-Innovatiefonds gemeente Rotterdam, Vereniging De Nieuwe Binnenweg, Prins Bernard Fonds Zuid-Holland en Ivo Opstelten Fonds Rotterdam.