Raad van State


dinsdag 11 mei 2010
11.00 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Beesel om maatregelen te treffen tegen een café aan de Pastoor Vranckenlaan in Beesel. Een aantal omwonenden heeft het gemeentebestuur een aantal keer verzocht om handhavend op te treden. Het café zou te veel geluidsoverlast veroorzaken. Het gemeentebestuur heeft de verzoeken in eerste instantie afgewezen omdat er al maatregelen zouden worden getroffen tegen het café. Later heeft het gemeentebestuur gezegd dat er helemaal geen sprake is van een overtreding van de geluidsvoorschriften. De man is het niet eens met de weigering van het gemeentebestuur en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907884/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders heeft verleend aan Vakantieoord De Kiekebelt voor een camping met paintballterrein aan de Haarboersweg in Hoge Hexel. De ontwikkelaar van het recreatiebungalowpark Buitengoed Het Lageveld op een nabijgelegen terrein is het niet eens met de vergunning. Hij vreest vooral dat de toekomstige bewoners van het bungalowpark hinder zullen ondervinden van de paintballactiviteiten. Het gaat dan met name om geluidhinder die schreeuwende deelnemers veroorzaken. Verder is hij het er niet mee eens dat de paintballactiviteiten tot 's avonds laat mogen plaatsvinden. Ten slotte is hij bang dat de bewoners geraakt zullen worden door verfpatronen die de deelnemers tijdens het paintballen afschieten. (zaaknummer 200909806/1)

12.00 uur

Zitting over het ongeldig verklaren van de kandidatenlijst van de politieke partij Heel NL door het hoofdstembureau van Den Haag. Het gaat om de kandidatenlijst die de partij in kieskring 12 (Den Haag) heeft ingediend voor de Tweede Kamerverkiezingen in juni 2010. Partijen moeten ondersteuningsverklaringen indienen om aan de Tweede Kamerverkiezingen te kunnen meedoen. Het hoofdstembureau had bij de inlevering van de kandidatenlijst geconstateerd dat de partij 29 ondersteuningsverklaringen had ingediend. In de Kieswet staat expliciet dat dit er minimaal 30 moeten zijn. Volgens het hoofdstembureau is de partij er niet in geslaagd op tijd alsnog de benodigde 30 ondersteuningsverklaringen in te dienen. Daarom heeft het hoofdstembureau de kandidatenlijst van Heel NL ongeldig verklaard. Gevolg hiervan is dat de partij in de Haagse kieskring niet kan meedoen aan de verkiezingen. De partij bestrijdt dat zij niet genoeg ondersteuningsverklaringen heeft ingediend. Volgens haar heeft zij vóór het verstrijken van de sluitingsdatum op 3 mei om 15.00 uur alsnog acht verklaringen ingeleverd. Dit zou ook blijken uit een ondertekende verklaring van het hoofdstembureau. Het hoofdstembureau had daarom haar kandidatenlijst niet ongeldig mogen verklaren, aldus Heel NL. (zaaknummer 201004426/1)
13.00 uur
van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Bloemenbuurt' van de gemeente Den Haag. Het plan legt grotendeels de bestaande situatie vast in de Haagse wijk. Het plan maakt het echter wel mogelijk om aan de Laan van Meerdervoort te bouwen tot maximaal vijf bouwlagen. Er staat nu bebouwing van maximaal drie verdiepingen. Een architect uit Den Haag komt tegen de goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt de keuze van de gemeenteraad om hogere bebouwing langs de Laan van Meerdervoort toe te staan stedenbouwkundig onverantwoord. (zaaknummer 200907208/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Seinpostduin 2009'. Het plan heeft betrekking op het gebied dat wordt begrensd door de Scheveningseslag, Dirk Hoogenraadstraat, Gevers Deynootweg, Wassenaarsestraat, Schuitenweg en Zeekant. Dit gebied ligt in het stadsdeel Scheveningen en maakt deel uit van het gemeentelijk beschermd stadsgezicht Scheveningen-Dorp. Het plan maakt het mogelijk om opbouwen te plaatsen op huizen. Het oude bestemmingsplan bood die mogelijkheid niet. Een aantal omwonenden is bang dat de dakopbouwen veel licht uit hun huizen en tuinen zullen wegnemen. Daarom komen zij tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907514/1)