Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Start registratie voor conferentie Deltas in Times of Climate Change

Rotterdam, 11 mei 2010 ­ Belangstellenden voor de conferentie `Deltas in Times of Climate Change' kunnen zich vanaf vandaag inschrijven. Deze grote, toonaangevende internationale klimaatconferentie vindt plaats van 29 september t/m 1 oktober 2010 in Rotterdam. Thema: `Delta's in tijden van klimaatverandering'. Tijdens deze conferentie komen wetenschappers, bestuurders, beleidsmakers en het bedrijfsleven uit de hele wereld samen om kennis en ervaring te delen zodat delta's zich beter kunnen voorbereiden op de klimaatverandering.

Deze conferentie wordt georganiseerd door de nationale onderzoeksprogramma's Kennis voor Klimaat, Kennis voor Ruimte en de gemeente Rotterdam. De organisatie van deze klimaatconferentie wordt mede ondersteund door de C40 Climate Leadership Group, de groep van wereldsteden die het voortouw neemt in de aanpak van de klimaatverandering. Het is voor het eerst dat op zo'n grote schaal wordt gesproken over aanpassing aan de klimaatverandering in delta's.

Grenzen verleggen
De conferentie heeft als doel om internationale wetenschappers, bestuurders, beleidsmakers en het bedrijfsleven samen te brengen en te verbinden. Er moet grensverleggend worden gewerkt en gedacht, het klimaat kent immers geen grenzen. Kennis, inzicht, visies, dromen en ambities van betrokkenen over de hele wereld moeten worden gedeeld om zo te komen tot een gezamenlijke en doelmatige aanpak van de klimaatverandering in deltasteden en deltagebieden, met name op het gebied van adaptatie.

Delta's: rijkdom en inspanningen
Rivierdelta's herbergen veel rijkdom: niet voor niets wonen miljarden mensen in de delta's. Zij gaan deze eeuw direct de gevolgen ondervinden van klimaatverandering. Voor de besturen van die steden is het zaak om zich voor te bereiden op calamiteiten en langzame veranderingen. Zij moeten levensbehoeften als schoon drinkwater en een veilige woonomgeving voor de toekomst realiseren. Dat kunnen ze niet zonder wetenschappers, beleidmakers en het bedrijfsleven.

Rotterdam trotse gastheer
De keuze voor Rotterdam als locatie voor de conferentie is logisch en vleiend tegelijk, zegt burgemeester Aboutaleb: "Rotterdam heeft een alom gewaardeerd klimaatprogramma en is daarmee een voorbeeld voor andere steden op de wereld die ook klimaatbestendig willen zijn."

Meer samenwerking
De ontmoeting van de diverse steden zal leiden tot internationale samenwerking en intensievere kennisuitwisseling. Doel van de conferentie is dat alle deelnemers over de grenzen heen kijken: de grenzen van hun vakgebied, hun land en hun werkwijze. Het Rotterdam Climate Initiative is het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond.





Meer informatie over de conferentie is te vinden op www.climatedeltaconference.org. Daar staat ook meer informatie over het programma, de sprekers en reis- en verblijfmogelijkheden.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht