Gemeente Rotterdam

stadswacht met nieuwe bevoegdheden nu in heel rotterdam

Inwoners Hoek van Holland, Hoogvliet en Pernis deze maand geinformeerd

11 mei 2010 | rotterdam | persbericht

Steeds meer stadswachten in Rotterdam zijn opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Sinds eind 2008 heeft de korpsleiding van de regiopolitie Roterdam-Rijnmond al meer dan 250 stadswachten beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Als BOA kunnen en mogen stadswachten tal van overtredingen bekeuren. Overlast en 'kleine' ergernissen kunnen daardoor beter worden aangepakt. De invoering van de `nieuwe stadswacht' gaat per deelgemeente. Vanaf nu zijn de nieuwe stadswachten in heel de gemeente actief want zij gaan nu ook aan de slag in Hoek van Holland, Hoogvliet en Pernis. Stadstoezicht informeert de bewoners in deze gebieden over de nieuwe bevoegdheden tijdens een voorlichtingscampagne die loopt van 15 mei tot en met 22 mei.

Bevoegd te bekeuren poster campagne nieuwe bevoegdheden Mensen fietsen op de stoep, ze plassen tegen de gevel, gooien rommel op straat, laten de poep van hun hond liggen of vernielen de boel. Steeds meer stadwachten kunnen tegen deze dagelijkse ergernissen optreden. Bovendien mogen zij overtreders aanhouden die zich niet willen identificeren voor een bekeuring, maar ook als zij willen vluchten of zich agressief gedragen. Na de aanhouding brengt de politie de overtreders naar het politiebureau, waar de stadswacht procesverbaal opmaakt. Ook nieuw is dat stadswachten - in afwachting van de politie en alleen als het echt nodig is - handboeien mogen gebruiken.

Speciale opleiding
De stadswachten hebben een intensieve training van 12 tot 15 maanden gevolgd. Daarin is veel aandacht besteed aan de soorten overtredingen waarmee zij te maken krijgen, de voorschriften voor het beboeten en het zorgvuldig toepassen van de bevoegdheden. Zij zijn allemaal door de korpsleiding van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond beëdigd als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Iedere BOA moet zich elke vijf jaar via een examen weer kwalificeren en zelfs ieder jaar om de handboeien te mogen dragen.

Voorlichtingscampagne

De invoering van de nieuwe werkwijze is wijk voor wijk gegaan. De voorlichting dus ook. Als laatste krijgen de inwoners van Hoek van Holland, Hoogvliet en Pernis een flyer in de bus met informatie over de nieuwe bevoegdheden van de stadswacht. Een belangrijk onderdeel van deze voorlichtingscampagne is het persoonlijk contact tussen de bewoners en de stadswachten. Daarom gaan stadswachten tijdens de voorlichtingsdagen ook in gesprek met de bewoners. Verder rijden promofietsen en een omroepwagen door de deelgemeente en wordt geadverteerd in huis-aan-huisbladen.

Na de zomer wordt de voorlichtingscampagne stadsbreed afgesloten zodat iedere Rotterdammer is geïnformeerd over de nieuwe bevoegdheden van de Rotterdamse stadswacht.