Ingezonden persbericht


Persbericht

Afvaloven Nee ziet nog goede kansen om
de afvaloven te stoppen

'hypocriete opstelling provincie meer dan zat'

De stichting afvaloven Nee is er nog altijd van overtuigd dat de afvaloven gestopt kan worden. De Raad van State vond dat de provincie niet hoefde te handhaven om de bouw te stoppen ondanks dat er geen milieuvergunning is. Maar afvaloven Nee is alweer bezig met volgende procedures, onder andere de ontheffing door het Wetterskip voor de bouw van de hogedrukleiding. Daarnaast blijft de stichting de provincie bestoken met kritiek. Vanwege het te laat indienen van de milieuaanvraag meldde de provincie dat er een dwangsom opgelegd zou worden maar dat is nog steeds niet gebeurd. 'De provincie meet met twee maten. We zijn die opstelling meer dan zat.'

Sikke Jellema, voorzitter van afvaloven Nee, hekelt het handhavingsbeleid van de provincie. Ondanks dat de Raad van State onlangs meldde dat Omrin mag doorbouwen zonder een milieuvergunning vindt Jellema dat de provincie zich slap opstelt. 'Vanaf 13 januari van dit jaar zijn de bouwactiviteiten aan de afvaloven illegaal. Dat heeft elke rechter tot op heden vastgesteld. Daarom heeft de provincie een handhavingsprocedure gestart. De provincie heeft gesteld dat als er op 26 april geen ontvankelijke milieuaanvraag zou liggen, er een dwangsom opgelegd zou worden. Maar die dwangsom komt er dus gewoon niet. De provincie meet met twee maten. Je kunt dat rustig hypocriet noemen.' De stichting heeft de provincie een brief gestuurd waarin gevraagd wordt waarom de provincie niet handelt zoals GS eerder heeft besloten.

De stichting afvaloven Nee heeft een aantal tegenslagen moeten incasseren omdat Omrin mag doorbouwen, ondanks dat er geen milieuvergunning is. 'Een vreemde situatie' aldus Jellema. 'Maar de motivatie lijkt wel groter te zijn geworden hierdoor. Intussen wordt de ontheffing van het Wetterskip betreffende de hogedrukleiding aangevochten. Zo moet er een maatschappelijk belang zijn om zo'n ontheffing af te geven. Wij zien helemaal geen maatschappelijk belang van een overbodige en vervuilende afvaloven aan de rand van de Waddenzee. En men zal een milieuvergunning moeten hebben voor deze hogedrukleiding. Wij hebben nog niet eens de aanvraag gezien. De bouwvergunning door de gemeente Harlingen is op verkeerde gronden afgegeven en zal moeten worden ingetrokken. Het nieuwe college heeft in het collegeprogramma opgenomen dat men er alles aan zal doen om de afvaloven te stoppen. Welnu, de eerste kans biedt zich aan.' De stichting verwacht dat er grote vertraging ontstaat in de planning van Omrin. Als Omrin in april 2011 niet operationeel is dan wordt de subsidie van 6 miljoen euro, die het ministerie van Economische Zaken heeft toegezegd, niet uitbetaald. Ook wordt verwacht dat het investeringsbedrag hoger is dan de 151 miljoen euro. Mochten de kosten de 160 miljoen naderen dan zullen de Friese gemeenten bij moeten gaan dragen. Het college van Harlingen heeft al aangekondigd onderzoek te willen gaan doen naar de bedrijfseconomische aspecten van de afvaloven.



Ingezonden persbericht