Gemeente Goedereede


Gemeenten op Goeree-Overflakkee waarborgen kwaliteit kinderopvang

De colleges van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee hebben in april 2010 de nota handhaving kinderopvang Goeree-Overflakkee vastgesteld. In deze nota is vastgelegd hoe de gemeenten handhavend zullen optreden tegen gastouderbureaus en organisaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang die niet voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen.

Het is belangrijk dat kinderen die gebruik maken van de opvang in een veilige omgeving worden ondergebracht. Ouders moeten hierop kunnen vertrouwen. De vastgestelde nota handhaving kinderopvang zorgt ervoor dat de ouders, de gastouders, de organisaties die zich bezighouden met kinderopvang en de GGD weten wat de gemeente doet als de kwaliteitseisen niet worden nageleefd. Ook zorgt de nota ervoor dat de gemeenten op Goeree-Overflakkee op een uniforme wijze handhaven.

Wettelijke kwaliteitseisen
Organisaties voor dagopvang en buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders moeten voldoen aan allerlei wettelijke kwaliteitseisen. Zo zijn er kwaliteitseisen met betrekking tot de betrokkenheid en inspraak van ouders, de deskundigheid van het personeel, de veiligheid en gezondheid, de accommodatie en inrichting, de groepsgrootte, het aantal kinderen per pedagogisch medewerker, pedagogisch beleid en praktijk en de omgang met klachten. Deze eisen zijn opgenomen in de Wet kinderopvang (Wko) en de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang.

Controle en handhaving
GGD Rotterdam Rijnmond is door de gemeenten aangewezen om te controleren of aan de kwaliteitseisen wordt voldaan. Als blijkt dat de kinderopvang niet aan de eisen voldoet, dan is het aan de gemeente om te bepalen of er moet worden "gehandhaafd". Handhaven betekent dat de gemeente sanctiemiddelen inzet om ervoor te zorgen dat de opvang wél aan de eisen voldoet. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld een boete opleggen wanneer beroepskrachten niet beschikken over passende beroepskwalificaties volgens de CAO kinderopvang. Wanneer de veiligheid en gezondheid van de opgevangen kinderen in gevaar is kan de gemeente zelfs overgaan tot sluiting van de locatie.

Meer informatie
U kunt de nota handhaving kinderopvang inzien door op onderstaand document te klikkken. Wilt u meer weten over de nota handhaving kinderopvang kunt u contact opnemen met Karen Boer, telefoonnummer: (0187) 49 15 00.