Ingezonden persbericht


Persbericht Yacht, 11 mei 2010

Vraag naar financiële professionals nog onder druk

Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt

Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence Director Finance

Wereldwijd nemen de geluiden over herstellende economie toe. Zelfs een organisatie als de OESO, toch niet altijd de meest optimistische economische autoriteit, sprak begin april over dit herstel. Bij deze berichten vallen echter twee belangrijke zaken op: het herstel wordt aangevoerd door de opkomende economieën en het financiële fundament staat vooral in Europa onder enorme druk. Dit zorgt de laatste weken voor minder vertrouwen op de beurzen en vertaalt zich in omzichtig opereren van het bedrijfsleven.

Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in bedrijfseconomische functies op de vakgebieden finance operations, standard reporting, analysis & management reporting, financieel management en audit? Welke functie wordt nu het meest gevraagd? Is het de controller, de auditor of de finance manager? Zijn er trends te ontdekken? En wat zijn de beweegredenen voor financials om van werkgever te veranderen? Vragen die zowel voor werkgevers als werknemers actueel zijn en blijven.

Yacht monitort al jaren de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal publiceert Yacht de laatste trends en ontwikkelingen. Terugblikkend op het eerste kwartaal van 2010 en vooruitkijkend naar geheel 2010 valt het volgende op:


- De vraag naar financiële professionals staat nog fors onder druk maar lijkt te stabiliseren.

- Krimp eerste kwartaal 2010: printvacatures 48%, online vacatures 65%

- Markt voor financiële professionals is laat-cyclisch

- Eerste lichtpunten in de exportsector

- Meeste wervingsadvertenties worden door intermediairs geplaatst

De vraag naar financiële professionals staat nog onder druk maar lijkt te

stabiliseren.

De Nielsen vacature statistieken laten zien dat de vraag naar financiële professionals nog steeds fors onder druk staat. Het aantal vacatures dat is gepubliceerd in dag- en weekbladen is in het eerste kwartaal 2010 met ruim 57% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2009. On-line is het aantal vacatures met ruim 65% afgenomen. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2009 tekent zich echter een stabilisatie af. Ook de Monsterboard Employment Index voor financiële functies bevestigt dit beeld.

bron: Nielsen Media / afdeling Market Intelligence van Yacht

bron: Monsterboard Employment Index / afdeling Market Intelligence van Yacht

Markt voor financiële professionals is laat-cyclisch

In de markt voor hoger opgeleide professionals kan het segment voor financiële professionals worden aangemerkt als laat-cyclisch. In het begin van de crisis - het laatste kwartaal van 2008 en het eerste kwartaal van 2009 - is de daling in het aantal vacatures voor financieel professionals weliswaar op gang gekomen maar stak nog relatief gunstig af ten opzichte van de totale vacaturemarkt voor ervaren HBO-ers en WO-ers. Nu krimpt de totale markt voor hoger opgeleide professionals in het eerste kwartaal minder sterk dan het finance segment. Waren financials aan het begin van de crisis nog hard nodig voor meer financiële informatie, kostenreductieprogramma's en werkkapitaalmanagement, nu zijn deze activiteiten vaak goed georganiseerd en in de onderhoudsfase terecht gekomen. Daar komt een dempende factor bovenop in de vorm van de voorbeeldfunctie die de financediscipline heeft. Uitbreiding van een stafdienst als de financefunctie is pas mogelijk als het primaire proces eerst weer groeit. Met andere woorden als de corebusiness van een organisatie weer aantrekt wordt pas in een latere fase weer geïnvesteerd in de uitbreiding van financials. "Op dat gebied laten de Nielsen statistieken een aantal positieve signalen zien die wij ook herkennen bij onze relaties," aldus Peter Hulsbos, algemeen directeur bij Yacht. Zo neemt volgens de Nielsen statistieken de vraag naar technische professionals toe, als gevolg van herstel in een aantal onderdelen van de industrie. ICT-ers worden meer gevraagd met name vanuit de automatiseringsbranche. Logistieke professionals worden meer gevraagd vanuit handel en transportsector.

Eerste lichtpunten in de exportsector

De eerste voorzichtige opleving in het aantal vacatures voor financials is te zien in de exportsector. De overige branches laten over de gehele linie krimp zien. Alle type finance functies laten zonder uitzondering rode cijfers zien. Specialistische functies binnen finance zoals auditor en treasurer laten hierbij geringe krimppercentages zien van rond de 8%.

Meeste wervingsadvertenties worden door intermediairs geplaatst

Als er wordt geworven worden met name de intermediairs zoals werving en selectiebureau's opvallend vaak ingezet. Ruim 91% van de on-line finance vacatures worden door deze bureau's geplaatst. Het relatief low profile, gericht en soms geanonimiseerd werven via met name jobsites geniet blijkbaar de voorkeur.

Achtergrondinformatie

Yacht monitort continu de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal worden de Nielsen Media Statistieken, arbeidsmarktgedrag onderzoeken van de Intelligence Group en de Monsterboard Employment Index door Yacht bewerkt, geanalyseerd en uiteindelijk gepubliceerd.

Over Yacht

Yacht. Mensen van betekenis.

Yacht is in Nederland marktleider op het gebied van detachering, interim-management en werving & selectie. Vanuit veertien kantoren faciliteert Yacht de markt met een netwerk van hoogopgeleide en ervaren professionals. Yacht levert specialisten in Bouwkunde, Civiele Techniek en RO, Finance, HRM, ICT, Legal, Logistics & Procurement, Marketing & Communicatie en Technology.

Met zijn relaties werkt Yacht aan intelligente oplossingen, die duurzaam rendement opleveren en de grootste impact hebben. Yacht doet dit vanuit zijn kernwaarden 'Expertise en 'Implementatiekracht'. Yacht geeft zijn klanten advies op het gebied van HR-oplossingen en helpt bedrijven zich duurzaam te ontwikkelen door het leveren van professionals.

Yacht is onderdeel van Randstad Holding NV, specialist in flexibel werk en human resourcesdiensten. Randstad Holding is genoteerd aan de AEX van Euronext Amsterdam.


---

Noot voor de redactie (