Geneesmiddelen goedkoper in eerste kwartaal 2010

11/05/2010 10:09

PHARMA.BE

In 2010 zijn geneesmiddelen 2,3 % goedkoper dan in 2009. Dat is het gevolg van verschillende prijsdalingen sinds mei 2009. Goederen en diensten daarentegen zijn in het eerste kwartaal van 2010 duurder geworden voor de Belgische consument. De totale inflatie of het prijsstijgingstempo kwam uit op 1,2 %. Dat meldt het Instituut voor de nationale rekeningen (INR) in zijn jongste prijsanalyse.

Vorig jaar voerde de geneesmiddelensector meer bepaald drie prijsdalingen door: een eenmalige 'gemoduleerde prijsdaling' met een besparing voor de ziekteverzekering (riziv) van 1,95 % van de omzet van 2007; geneesmiddelen die al langer dan 2 jaar deel uitmaken van het referentieterugbetalingssysteem verminderden hun prijs met 2,5 % en de gebruikelijke prijsdaling van geneesmiddelen bij het verstrijken van het octrooi. Deze trend kan zich dit jaar doorzetten, aangezien in april 2010 nogmaals honderden geneesmiddelen buiten octrooi hun prijs hebben verminderd. Die prijsdalingen variëren tussen de 1 en 42 %.

Klik hier voor de prijsanalyse van het INR (info over geneesmiddelen pp.22-23): http://economie.fgov.be/nl/binaries/Prijzenrapport%20Q1%202010_0305_tcm325-99823.pdf

Kloof met consumptieproducten door niet-indexering

Ook worden de prijzen van terugbetaalbare geneesmiddelen in ons land niet geïndexeerd. Uit een analyse van pharma.be blijkt dat de gemiddelde prijs van consumptieproducten tussen 1995 en 2008 is geëvolueerd van 100 tot 130, ingevolge de indexering. De prijzen van terugbetaalbare geneesmiddelen werden evenwel niet aangepast aan de inflatie. Daardoor zijn de inkomsten voor die geneesmiddelen tussen 1995 en 2008 gemiddeld gedaald van 100 naar 84, terwijl de uitgaven van de geneesmiddelenbedrijven zoals lonen wel geïndexeerd werden. Een terugbetaalbaar medicijn is sinds 1995 dus dermate in waarde gedaald dat de kloof met een consumptieproduct gemiddeld 46 procentpunten bedraagt.

Gematigde geneesmiddelenprijzen in vergelijking met buurlanden

Ook blijkt uit een recente prijsvergelijking van pharma.be (februari 2010) tussen België en de buurlanden (1) dat ons land gematigde geneesmiddelenprijzen heeft. Die prijsvergelijking is drievoudig:

* De prijzen van de geneesmiddelen die hoogstens twee jaar op de markt zijn, zijn in België 6 % lager dan in Nederland en 15 % lager dan in Duitsland, terwijl die prijzen in Frankrijk 4 % lager zijn dan in ons land.

* De prijzen van de geneesmiddelen die tussen de twee en vijf jaar op de markt zijn, zijn in België 1 tot 19 % lager dan de drie buurlanden.

* De prijzen van de geneesmiddelen die tussen de vijf en tien jaar op de markt zijn, zijn in België 9 % lager dan in Nederland en 34 % lager dan in Duitsland, maar in Frankrijk zijn de prijzen 1 % lager dan in ons land.

Bijna 41 % van 'goedkope voorschriften' zijn originele geneesmiddelen

40,8 % van de 'goedkope voorschriften'* zijn originele post-octrooigeneesmiddelen die hun prijs hebben verminderd tot het niveau van de referentieterugbetaling. Met die bijdrage van de originelen post-octrooi heeft België een unieke off-patent markt. Het totale aandeel van de 'goedkope geneesmiddelen' is momenteel 43 %. Dat is vergelijkbaar met het markaandeel van de generische geneesmiddelen in de buurlanden.

Bijgevolg helpen de originele geneesmiddelen post-octrooi via het 'goedkope geneesmiddelenbeleid' op significante wijze het geneesmiddelenbudget van de ziekteverzekering te beheersen. Dat beleid vrijwaart bovendien een breed geneesmiddelenaanbod, wat goed is voor de therapeutische continuïteit bij de patiënt.

Geneesmiddelenuitgaven onder controle in eerste trimester 2010

Het beleid van de goedkope voorschriften en de verschillende prijsdalingen van vorig jaar voor terugbetaalbare geneesmiddelen hebben een positief budgettair effect voor de ziekteverzekering. De geneesmiddelenuitgaven in het eerste trimester van 2010 zijn onder controle. Tijdens die periode wordt in de openbare officina's een daling van 0,5 % van de riziv-uitgaven opgetekend in vergelijking met dezelfde periode in 2009. De brede prijsdaling onder de medicijnen post-octrooi sinds 1 april 2010 kan die trend nog versterken.

Een performant geneesmiddelen- en terugbetalingsbeleid is noodzakelijk om de sterke aanwezigheid en de prestaties van de biofarma in ons land te vrijwaren op het vlak van R&D-investeringen,tewerkstelling, productie en export. De lokale marktomstandigheden bepalen immers in belangrijke mate de beslissing over een vestigingsplaats van biofarmaceutische multinationals.

De (bio)farmaceutische researchindustrie wenst dan ook in overleg met de overheid een langetermijnkader te verwezenlijken dat de globale bijdrage van de sector in België op het vlak van gezondheid en economie valoriseert. De sector herinvesteert vandaag niet minder dan de helft van elke euro, die de ziekteverzekering spendeert aan de terugbetaling van medicijnen, in R&D in België.

(*) De term 'goedkope voorschriften' of 'goedkope geneesmiddelen' omvat in de wettelijke betekenis het volgende: de originele merkgeneesmiddelen waarvan het octrooi is vervallen en waarvan de prijs werd verlaagd tot de basisreferentieterugbetaling (= de prijs van generische geneesmiddelen); de kopieën van originele geneesmiddelen; de generische geneesmiddelen; de geneesmiddelen die worden voorgeschreven op stofnaam (VOS). De besparing die gedaan wordt via de 'goedkope geneesmiddelen' kan bijdragen tot een snellere en betere terugbetaling.

Contact: prof. dr. Leo Neels, Algemeen directeur pharma.be, ln@pharma.be, T 02 661 91 00 - GSM 0495 50 40 60

(1) Het gaat om een prijsvergelijking met de buurlanden, op het Verenigd Koninkrijk na, omdat sinds de devaluatie van de pond de vergelijking met het VK niet representatief is.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel