Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2010/YG45
Buitenpost, 11 mei 2010

Zwaluwen profiteren van aandacht biodiversiteit in Achtkarspelen

Op de aarde leven enorm veel verschillende plant- en diersoorten. Samen vormen al deze soorten ecosystemen waarin elke soort zijn eigen plekje en nut heeft. Momenteel sterven dier- en plantensoorten 100 tot 1000 maal sneller uit dan voorheen. Ruim een derde van alle bekende soorten wordt met uitsterven bedreigd. Wetenschappers schatten dat 60% van de wereldwijde ecosystemen in de afgelopen 50 jaar schade hebben opgelopen. Verandering in een dusdanig tempo zorgt ervoor dat de biodiversiteit, ofwel de diversiteit aan leven, ernstig wordt bedreigd.

De VN heeft 2010 uitgeroepen tot "Jaar van de biodiversiteit". Deze campagne moet Europeanen bewust maken van het probleem. Biodiversiteit is namelijk niet een "ver van mijn bed show" die alleen over koraalriffen en regenwouden gaat. Ook in uw achtertuin en in uw buurt wemelt het van een verscheidenheid aan leven. Achtkarspelen is rijk aan natuur en ligt in een heel bijzonder landschap; de Noardlike Fryske Wâlden. De Noardlike Fryske Wâlden hebben daarom de status van "Nationaal Landschap". Diverse organisaties en instanties zetten zich al in voor herstel en behoud van de natuurwaarden in dit gebied. Het Miedenproject van Staatsbosbeheer, het weidevogelbeheer bij agrariërs en de Kruidhof met haar inheemse plantencollecties zijn sprekende voorbeelden hiervan.

Achtkarspelen wil in 2010 ook de aandacht vestigen op biodiversiteit. In het kader hiervan gaat zij samen met Tytsjerksteradiel binnenkort een folder over biodiversiteit in woonwijken uitbrengen. In de folder staan allerlei tips en eenvoudige aanpassingen die de biodiversiteit in woonwijken ten goede komt. Daarnaast wil Achtkarspelen zich extra inspannen voor de verschillende zwaluwsoorten die hier leven. De oeverzwaluw, de huiszwaluw en de boerenzwaluw. Door het verdwijnen van geschikte rust- en nestplaatsen krijgen zwaluwen het steeds moeilijker.

De gemeente wil daarom in Surhuisterveen het "Zwaluwproject Vierstromenland" opzetten. Binnen het project valt de aanleg van een zwaluwentil, voor huis- en boerenzwaluwen en een broedwand voor oeverzwaluwen. Door het project hebben de scholen een mooie locatie voor hun NME-onderwijs en het is dan ook de bedoeling dat de basisschool "de Bernebrêge" het project adopteert. Het voortgezet onderwijs kan het vullen en onderhouden van de oeverzwaluwwand als maatschappelijke stage aanbieden. Voor het ontwerp is de deskundigheid van de bond van Friese vogelwachten nodig en het bouwen zelf leent zich uitstekend voor een re-integratieproject. Daarnaast zijn er nog andere aanpassingen in de woonwijk mogelijk voor zwaluwen. NME Achtkarspelen wil hier graag, samen met de bewoners, een plan van aanpak voor maken. Dit zal als stageproject "volwassenen educatie" worden aangeboden. Door verschillende partijen te betrekken bij het project zal het breed gedragen worden en wordt een grote groep mensen zich bewust van het belang van biodiversiteit.

Natuurlijk is het belang van biodiversiteit op de aarde niet afgelopen na 2010. Met zijn allen zullen we ons moeten blijven inzetten voor biodiversiteit, wereldwijd maar om te beginnen in onze eigen omgeving.