Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, maandag 10 mei 2010

GoSmile klachtenmanagement slaat aan bij mbo-scholen.

Smile is één van de meest innovatieve softwareontwikkelaars met jarenlange ervaring in ICT en de specialist op het gebied van webgestuurde verbetermanagement oplossingen. Onder andere in de zorg en bij non-profit organisaties beantwoordt Smile aan de sterk toenemende behoefte en noodzaak om kwaliteitsverbetering in het algemeen en klachtenmanagement in het bijzonder te structuren en te automatiseren.

Veel organisaties merken dat de doelgroepen die ze bedienen de afgelopen jaren veel kritischer zijn geworden op kwaliteit en worden steeds vaker geconfronteerd met de vraag naar meer openheid en transparantie. Met name de afhandeling van klachten is een voortdurende bron van kritiek. Bij veel organisaties ontbreekt het echter aan voldoende personele capaciteit en soms ICT structuur om verbeteroplossingen snel en efficiënt door te voeren. Ook in het onderwijs, en dan met name bij mbo-scholen, blijkt dat een probleem. Scholen in het mbo ontvangen jaarlijks zo'n duizend klachten van studenten of ouders. Zo'n zeshonderd daarvan gaan over de kwaliteit van het onderwijs. De andere klachten gaan over de examinering of vertrouwensonderwerpen. De mbo-scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de klachtenafhandeling binnen de eigen school. Uit onderzoek blijkt helaas dat veel mbo-scholen klachten niet goed behandelen. Zo geven onderzoeken van de Inspectie en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), de belangenbehartiger van alle mbo-studenten in Nederland, een negatief beeld. Verder ontvangt de staatssecretaris van OCW brieven van burgers waaruit blijkt dat het niet goed gaat met de klachtenbehandeling in het mbo. Vanuit de ruime ervaring met geïntegreerde webbased klachtenmanagement oplossingen bij meer dan 600 grote en kleine organisaties, heeft Smile een zeer goede Saas oplossing kunnen ontwikkelen: GoSmile klachtenmanagement. Het is een veilige online applicatie, die kan worden ingezet zonder dat daarbij intern aan bestaande ICT toepassingen hoeft te worden gesleuteld.

Ook de Ombudslijn MBO, die sinds 1 april 2010 bestaat om de klachtenafhandeling in het mbo te verbeteren, maakt gebruik van GoSmile klachtenmanagement. Klagers kunnen daardoor direct via een digitaal formulier hun klacht bij de Ombudslijn indienen. Tevens hebben de mbo-scholen via GoSmile klachtenmanagement direct toegang tot en inzicht in hun eigen klachten.

De aanjaagfunctie die Ombudslijn MBO wil hebben, werpt al duidelijk zijn vruchten af: diverse mbo-scholen zijn ondertussen individueel in gesprek met Smile om GoSmile klachtenmanagement te implementeren binnen hun eigen organisatie. Zij willen niet alleen hulpmiddelen om beter op klachten kunnen reageren, maar zijn ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om de klachten zo te registreren dat ze gebruikt kunnen worden als input voor verbetermanagement.

Smile heeft ondertussen samen met een aantal mbo-scholen voorbereidingen getroffen voor een pilot project. Doelstelling van dit project is een op de specifieke kenmerken van een mbo-school gerichte toepassing implementeren, waarmee de betrokken scholen hun eigen klachtenmanagement proces kunnen optimaliseren. Het project wordt zo ingericht, dat in de toekomst ook andere mbo-scholen gebruik kunnen maken van deze toepassing.

Meer informatie over GoSmile klachtenmanagement is te vinden op www.smile.nl. Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deel te nemen aan de mbo-pilot? Stuur dan een mail met uw gegevens naar info@smile.nl.

Informatie over de visie van Smile op het belang van klachten- en verbetermanagement kunt u downloaden via www.smile.nl/visie.


---

(