Ingezonden persbericht


Persbericht

ANJERS AAN HET HOF
Varianten van een vorstelijke bloem

Deze zomer besteedt Paleis Het Loo in de beplanting van de tuinen speciale aandacht aan anjers. Met de presentatie 'Anjers aan het Hof' worden van 11 mei tot en met 25 juli aanstaande zeldzame oude variëteiten van de anjer in het zonnetje gezet.

Paleis Het Loo houdt de traditie hoog om jaarlijks extra aandacht te schenken aan een 17de-eeuwse tuinbloem, waarbij populaire en minder bekende soorten elkaar afwisselen. In de afgelopen jaren zijn onder meer de tulp, aurikel (primula), anemoon en kattenstaart tentoongesteld in borders en potten.

Deze zomer wordt aan dit rijtje de anjer toegevoegd, een van de alleroudste Europese sierplanten. Vanaf het begin van de vijftiende eeuw tot vandaag de dag is de anjer onafgebroken in cultuur geweest, onder meer vanwege zijn goede eigenschappen als snijbloem. Beroemde schilders als Leonardi da Vinci (1478) en Rembrandt (1660) hebben de bloem afgebeeld op hun schilderijen. De schrijver Petrus Nylandt noteert in 1682 in De Nederlandtse Herbarius: 'er is bijna geen tuin waarin de anjer ontbreekt'. Ook in de tuin van koning-stadhouder Willem III (1650-1702), grondlegger van Paleis Het Loo, hebben anjers gestaan.

Voor velen is de anjer onlosmakelijk verbonden met prins Bernhard, vanwege de onafscheidelijke witte anjer, de 'White Sim', die hij droeg in zijn knoopsgat. De oorsprong van dit gebruik gaat terug tot een ontmoeting tussen de Engelse koningin Victoria en prins Albert in 1840. Zij begroette hem met een boeketje bloemen, waarop hij met een klein zakmes een gat in zijn revers sneed en er een van de bloemen in stak. De kleermaker van de prins kreeg vervolgens de opdracht een dergelijk knoopsgat in alle jasjes aan te brengen. Prins Bernhard maakte er een goede gewoonte van dagelijks een verse witte anjer op zijn revers te dragen.

De collectie anjers die voor deze tentoonstelling bijeen is gebracht omvat meer dan zeventig cultivars, daterend vanaf de middeleeuwen tot nu. De anjers zijn uitgezet in de borders van de boventuin van Paleis Het Loo en in vele tientallen tuinvazen en potten op de tuinmuren. Onder de Colonnades in de tuin is een fotopresentatie ingericht met toelichting. De kleurrijke en gevarieerde collectie anjers inspireert de tuinliefhebber om deze mooie, oude sierplant weer een plaatsje in eigen tuin te geven.