Fenedex
Sterke rechtsbescherming voor agenten in het Midden-Oosten

De wetgeving in de landen van het Midden-Oosten biedt de agent en distributeur (hierna 'agent') een hoge mate van bescherming terwijl er weinig over de verantwoordelijkheden van de agent ten opzichte van de principaal opgenomen is.
Het is daarom uitermate belangrijk dat in de overeenkomst zeer gedetailleerde clausules staan over de verplichtingen van de agent en de verwachtingen die men heeft van de agent. Het is aan te raden bij het opstellen van een dergelijk contract de hulp in te roepen van een specialist die goed op de hoogte is van de lokale wetgeving op dit gebied.

Verenigde Arabische Emiraten

In bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten moeten overeenkomsten tussen principalen en agenten centraal worden geregistreerd bij het federale ministerie van Economie en Handel. Een geregistreerde overeenkomst kan niet zomaar beëindigd worden, ook niet na afloop van een vastgestelde periode, tenzij met wederzijdse overeenstemming of bij een aantoonbaar 'geldige' reden. Een geldige reden zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de agent de overeengekomen verkoopdoelstellingen niet haalt. Het is daarom aan te raden enige specifieke clausules in de overeenkomst op te nemen, zoals een minimumomzet voor elk product of productgroep, het aanhouden van een minimumvoorraad en de verplichting voor de agent om goed geschoold personeel in te zetten. Registratie van een nieuw agentschap is niet toegestaan, tenzij men kan aantonen dat het oude is beëindigd. Kan men deze problematiek omzeilen door het van toepassing verklaren van Nederlands recht en opnemen dat de Nederlandse rechter bevoegd is? Dit is helaas allerminst zeker; de forum- en rechtskeuze zullen waarschijnlijk geen stand houden indien de agent zich vervoegt bij de lokale rechtbank.

TIP: Workshop 'Juridische aspecten van zakendoen in het Midden-Oosten'

Fenedex organiseert op dinsdag 11 mei 2010 in Den Bosch een workshop waarbij topsprekers uit zowel het bedrijfsleven als de advocatuur ingaan op deze problematiek in het Midden-Oosten. Tijdens deze middag zullen zij de belangrijkste juridische aspecten bij het zakendoen in het Midden-Oosten behandelen. De landen die aan bod komen zijn: Saoedi-Arabië, Koeweit, Iran, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.