Gemeente Venray


09 april 2010

College akkoord met definitief ontwerp gemeentehuis

Het college van Venray heeft deze week het definitief ontwerp voor de renovatie van het gemeentehuis vastgesteld. De volledige renovatie kost maximaal 26,8 miljoen. De raad neemt op 11 mei een besluit.

Het ontwerp wat er nu ligt wijkt op een paar onderdelen af van het concept-ontwerp. De gemeenteraad had in de laatste informatieraad nadrukkelijk verzocht om naar mogelijkheden te zoeken om verdere kosten te besparen en een sober en doelmatig ontwerp te maken. Verantwoordelijk wethouder Busser is zeer tevreden over het ontwerp dat er nu ligt: "We hebben binnen het budget het maximale uit het gebouw gehaald. Als de renovatie is afgerond kunnen we onze burgers de dienstverlening bieden die je mag verwachten in deze tijd. ICT speelt hierbij een belangrijke rol. Denk aan de digitale balie. Maar ook inwoners die liever persoonlijk worden geholpen, kunnen adequaat worden geholpen. Wat ik ook erg belangrijk vind is dat onze medewerkers dan eindelijk kunnen werken in een gebouw dat aan de arbonormen voldoet. Bijvoorbeeld werktemperaturen van 38 graden zijn dan voorbij. Ook dat kan de dienstverlening alleen maar ten goede komen. Verder is het natuurlijk geweldig dat een beeldbepalend gebouw voor Venray behouden blijft."

Duurzaamheid

De renovatie moet leiden tot een duurzaam gebouw voor de lange termijn. Zo is er sprake van een flexibel concept dat verder gaat dan medewerkers die geen eigen bureau meer hebben. Het gebouw wordt dusdanig ingericht dat met relatief eenvoudige ingrepen ingespeeld kan worden op organisatieveranderingen zoals bijvoorbeeld krimp van het aantal medewerkers. Ook kunnen gedeelten van het gebouw verhuurd worden aan andere overheidgerelateerde functies.

Duurzaamheid is ook terug te vinden in het energieverbruik. Het energieverbruik daalt enorm door onder meer goede isolatie, energiezuinige verlichting en de inzet van warmte- en koudeopslag. De exploitatiekosten van het gebouw gaan hierdoor omlaag.

Afronding van de renovatie staat gepland voor de zomer 2012. Na een besluit van de gemeenteraad op 11 mei aanstaande kan de aanbesteding starten. De gemeentelijke organisatie wordt tijdens de verbouwing gehuisvest in de Gildeopleidingen aan de Westsingel. Hier komt ook de publieksbalie.