Ingezonden persbericht


Met groot genoegen nodigt het Bijbels Museum u uit voor de presentatie van het boek:

From Jerusalem with Love
een fascinerende reis door het Heilige Land
met kunst, foto's en souvenirs (1799-1948)
Hoogtepunten uit de collectie Willy Lindwer
Samengesteld door Willy Lindwer en Hermine Pool

op dinsdag 11 mei 2010, vanaf 15.30 uur in het Bijbels Museum in Amsterdam.

Het officiële programma begint om 16.00 uur. Na een korte toespraak van Rabbijn Menno ten Brink zal het eerste exemplaar overhandigd worden aan de wethouder van cultuur van Amsterdam, Carolien Gehrels. Na afloop nemen diverse 'gastrondleiders' de genodigden mee door het museum, waarbij zij een persoonlijke toelichting bij hun favoriete objecten uit de gelijknamige tentoonstelling geven. Na afloop is er volop de gelegenheid de samenstellers en auteurs van het boek te interviewen.

From Jerusalem with Love; een fascinerende reis door het Heilige Land met kunst, foto's en souvenirs is de publicatie bij de tentoonstelling die t/m 5 september 2010 in het Bijbels Museum te zien is. Het boek biedt achtergrondinformatie bij de omvangrijke en bijzondere collectie 19de- eeuwse souvenirs, foto's, ceremoniële voorwerpen en vroeg 20ste- eeuwse kunst uit het 'Heilige Land' van Willy Lindwer, en plaatst de voorwerpen uit de tentoonstelling in een context. Het rijk geïllustreerde boek vertelt het verhaal van de bijzondere relatie tussen het 19de-eeuwse Palestina en Europese Joden en christenen, vanaf 1799 tot aan de oprichting van de staat Israël in 1948.

De uitgave bevat essays van Shaul Sapir, Shalom Sabar, Yeshayahu Nir, Gideon Ofrat, Chaya Brasz, Ludy Giebels. Aan de orde komen de historische ontwikkelingen in het 19de- en vroeg 20ste-eeuwse Palestina; Nederlands Joodse reizigers, passanten en bewoners van Eretz Israël; de verbeelding van het Land van de Bijbel door 19de-eeuwse fotografen; de Joodse volks- en souvenirkunst en kunst in het Land Israel tussen 1906 en 1948. De talrijke, schitterend gefotografeerde objecten worden uitvoerig beschreven en gedocumenteerd, waardoor het boek ook dient als een uniek naslagwerk over dit onderwerp.