Amnesty International

AMNESTY INTERNATIONAL
PERSBERICHT

Amnesty International voert actie voor toegang tot Maastrichtenaar Abdullah al-Mansouri in Iraanse cel.

Op 11 mei 2010 zal het vier jaar geleden zijn dat Abdullah al-Mansouri werd gearresteerd in Syrië. Vijf dagen later werd hij overgedragen aan de Iraanse autoriteiten, en sindsdien zit hij vast in Iran. Onder het motto 'Wij vergeten al-Mansouri niet' en 'Wij willen al-Mansouri zien' voert Amnesty International op 11 mei actie in Maastricht voor toegang tot al-Mansouri.

Van 14.00 tot 16.00 uur houdt de Maastrichtse afdeling van Amnesty International een wake op de Servaasburg voor al-Mansouri, die tot 2006 deel uitmaakte van deze regionale Amnesty-groep. Voorbijgangers kunnen de oproep van Amnesty International ondertekenen om een Nederlandse vertegenwoordiging toe te laten tot al-Mansouri. Ook wordt opnieuw aangedrongen op informatie omtrent zijn proces, verblijfplaats, medische toestand en consulaire bijstand.

Een delegatie van Amnesty Nederland wordt om 16.30 uur in het stadhuis ontvangen door waarnemend burgemeester drs. J. Mans, die heeft aangekondigd de oproep te zullen ondertekenen.

Begin 2009 werd bekend dat Abdullah al-Mansouri tot dertig jaar gevangenisstraf zou zijn veroordeeld. Amnesty International heeft echter nooit een officiële bevestiging van dit bericht ontvangen. Ook het bericht dat in mei 2009 circuleerde dat de straf in hoger beroep zou zijn gehalveerd tot vijftien jaar is nooit aan Amnesty bevestigd. Amnesty vreest dat Abdullah al-Mansouri tijdens de rechtszitting niet werd bijgestaan door een advocaat van eigen keuze. Dit is in overtreding met het recht op een eerlijk proces zoals vastgelegd in het Internationaal Verdrag voor Burgerrechten en Politieke Rechten dat Iran heeft ondertekend en geratificeerd. Tegen de beloften van de Iraanse regering in was er geen Nederlandse vertegenwoordiging bij zijn proces aanwezig.

Veel vragen blijven tot nu toe ontbeantwoord. Amnesty maakt zich niet alleen grote zorgen om het gevoerde proces, maar ook om de gezondheid van al-Mansouri. De mensenrechtenorganisatie wil met deze actie de autoriteiten van Iran laten weten dat Abdullah al-Mansouri in Nederland niet is vergeten. Medische zorg moet worden verleend en onder geen enkele voorwaarde mogen er mishandelingen of zelfs martelingen plaatsvinden. Amnesty wil bovendien dat hem de mogelijkheid wordt geboden een Nederlandse vertegenwoordiging te ontmoeten.

Amnesty International heeft sinds de arrestatie van Abdullah al-Mansouri op verschillende manieren actie gevoerd om opheldering te krijgen over zijn lot. Samen met toenmalige Tweede-Kamerleden als Koenders, Karimi en Peters, sprak voormalig burgemeester Leers zijn bezorgdheid uit over de situatie van Al-Mansouri.

Al-Mansouri vluchtte in 1988 uit Iran en kreeg van de VN-Vluchtelingenorganisatie een vluchtelingenstatus. Sinds 1989 woonde hij samen met zijn vrouw en vier kinderen in Limburg. Al-Mansouri heeft de Nederlandse nationaliteit.

Achtergrondinformatie
Al-Mansouri was in Iran politiek actief voor de Ahwazi, één van de vele etnische minderheidsgroeperingen in het land. De Ahwazi wonen voornamelijk in de olierijke provincie Khoezistan. Ze worden door de Iraanse autoriteiten onderdrukt en gediscrimineerd, bijvoorbeeld bij de toegang tot huisvesting, onderwijs en werk. De economische achterstelling en frustratie die hiervan het gevolg zijn, leiden al decennialang tot onrust in Khoezistan.

Amnesty International rapporteert al decennialang over de slechte mensenrechtensituatie in Iran. Afwijkende meningen worden door de overheid onderdrukt. Journalisten, schrijvers, politici, wetenschappers en vrouwen- en gemeenschapsactivisten zijn het slachtoffer van willekeurige arrestaties. Marteling en mishandeling komt veel voor in gevangenissen en detentiecentra.

Noot aan de redactie -