Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 11 mei 2010  |

1. Havenontwikkeling quick wins Cuijk-Gennep Kleinschalige ontwikkelingen op het gebied van containervervoer in havens die dicht bij elkaar liggen zijn kansrijke 'quick wins' als het gaat om de stimulering van het goederenvervoer over water. GS zullen dit standpunt kenbaar maken aan de minister van Verkeer en Waterstaat. De quick win-projecten in de havens van Cuijk en Gennep - waarvoor ook Rijksfinanciering wordt verstrekt- kunnen volgens plan worden uitgevoerd. GS informeren de Statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote stedenbeleid.

2. Havenontwikkeling Cuijk De verbetering van de haven van Cuijk kan afgerond worden. De provincie maakt het financieel mede mogelijk dat de vaargeul is verdiept en de taluds worden versterkt. Hiermee wordt bijgedragen aan herstel van de haven voor de scheepvaart en een betere bereikbaarheid van het bedrijventerrein Katwijk voor (inter)nationaal vrachtvervoer over water. De gemeente Cuijk krijgt een subsidie van E 433.000,- voor het verbeteren van de haven. GS informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

3. Wijzigingsregeling subsidie duurzame landbouw Brabantse boeren kunnen subsidie aanvragen voor stallen die onder architectuur gebouwd worden om in het landschap te passen, de zogeheten ALFA-stallen. Daarvoor wordt de bestaande Subsidieregeling duurzame landbouw in Noord-Brabant gewijzigd. Het is hierdoor nu mogelijk om subsidies te verstrekken ter hoogte van 50% van de meerkosten en met een maximum van E 50.000,- per bedrijf.

4. Subsidie voor water- en landschapsonderhoud Het subsidiëren van activiteiten op het gebied van water- en landschapsonderhoud is succesvol. Er zijn inmiddels 700 boeren en grondeigenaren die eraan meedoen. Om de uitvoering verder te verbeteren en de gereserveerde budgetten beter te kunnen benutten, wordt de regeling aangepast. De belangrijkste aanpassingen betreffen het vergroten van de mogelijkheden voor beheer door particuliere grondeigenaren, het flexibeler en gebiedsgericht organiseren van cursussen, het uitsluiten van deelnemers op door gemeenten en waterschappen verpachte gronden en het actualiseren van de vergoedingen voor beheer en grondwaarde. GS informeren de statencommissie Ruimte en Milieu.

5. World Class Maintenance West-Brabant heeft goede kansen om in Nederland uit te groeien tot een topregio op het gebied van onderhoud. GS willen die kansen uitbuiten en maken kenbaar dat zij co-financiering beschikbaar stellen voor een aanvraag van een Europese subsidie (EFRO OP-Zuid). Het gaat om een bijdrage van maximaal E 3 miljoen. De provincie Zeeland levert ook een bijdrage en de provincie Limburg overweegt toe te treden.

6. Broedvogels in agrarisch landschap De oorzaken van de achteruitgang van bepaalde broedvogels in het agrarisch gebied worden onderkend en er zullen, binnen de mogelijkheden van de provincie, maatregelen worden genomen om die achteruitgang te stoppen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de Partij voor de Dieren.

7. Vragen over bushalte Mariaoord Vanaf half juni zal het verpleeghuis Mariaoord een blijvende bushalte met buslijn 201 krijgen. Een bediening met buslijn 90 wordt afgewogen in de procedure van de exploitatie van de dienstregeling van dit jaar. Dit antwoorden GS op vragen van de SP over verplaatsing van de bushalte bij het verpleeghuis.

8. Midterm Review Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) GS hebben het concept vastgesteld van de bestuurlijke toelichting en de cijfers behorende bij de Midterm Review ('tussenevaluatie') Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Deze notitie wordt aangeboden aan de statencommissie Ruimte en Milieu. Kernvraag van deze tussenevaluatie is of de provincies hun regierol in het landelijk gebied waarmaken.

Buurtbussen in West-Brabant Gedeputeerde Staten zijn bereid om Veolia, als aanspreekpunt van de buurtbussen, te vragen om de inzet van een extra stand-by bus bij incidentele capaciteitsproblemen ('vliegende keep') op haalbaarheid te onderzoeken. Daarnaast hebben de provincie en vervoerders afspraken gemaakt over de inzet van versterking en hebben Veolia en de buurtbusverenigingen onderlinge afspraken gemaakt. Dit antwoordden Gedeputeerde Staten op vragen van de CDA en Christen Unie - SGP Statenfracties over de buurtbussen in West Brabant.

9. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Halderberge voor de realisatie van een ruimte-voor-ruimte woning, Sprangweg ong.; de gemeente Oisterwijk voor het oprichten van een bedrijfswoning bij intensieve veehouderij in LOG Molenakkers te Moergestel; de gemeente Oisterwijk voor realisatie van een welnessvoorziening aan de Fransebaan 3-5 te Oisterwijk; de gemeente Veghel voor het verharden van het terrein, Middegaal 53 (legalisatie).