Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Brussel 11 mei 2010

PvdA-lijsttrekker Cohen:
Spanje en Portugal moeten nu fors bezuinigen

De EU-lidstaten Spanje en Portugal moeten net als Griekenland nu fors bezuinigen om hun tekorten terug te dringen. Dat er nu een Europees vangnet is betekent niet dat deze landen rustig achterover kunnen leunen. Die waarschuwing geeft PvdA-lijsttrekker Job Cohen vandaag tijdens een lezing in Brussel.

Job Cohen: ,,Spanje en Portugal zullen hun verantwoordelijk moeten nemen en er zelf alles aan moeten doen om te zorgen dat ze niet in dat vangnet komen.'' Beide landen kennen tekorten van rond de tien procent. Nederland heeft zelf het goede voorbeeld gegeven hoe je met de crisis moet omgaan. Het laatste kabinet heeft ervoor gezorgd dat we al in 2013 weer op 3 procent zitten. De PvdA wil dit tekort nog verder terugdringen. Cohen: ,,Wat mij betreft met eerlijke en verstandige structurele hervormingen.´´

In zijn lezing pleit Job Cohen verder voor strengere regels, meer toezicht, betere naleving en meer coördinatie van het economisch en financieel beleid. Ook vindt de PvdA-lijsttrekker dat de financiële sector onder controle moet worden gebracht door strakkere regelgeving en door de hervorming van de financiële markten.

Over Griekenland zegt Job Cohen: ,,De Griekse tragedie van de afgelopen maanden werd mogelijk omdat opeenvolgende regeringen daar de boel belazerd hebben.'' Om in de toekomst een nieuw Grieks bedrog te voorkomen, moeten er volgens de lijsttrekker strengere regels voor het verzamelen en interpreteren van statistieken komen. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan moet het mogelijk zijn om sancties op te leggen, bijvoorbeeld door een deel van de EU-gelden aan Griekenland te bevriezen.



Partij van de Arbeid