Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 11 mei 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
W.A.J. van Veen
mr. P. de Baat
J.P. Nagengast, MBA
G.L.J. Leerink
drs. J.C.M. Cox, secretaris

Afwezig:
mevr. ir. A. van Dam
drs. N.M.C. Alsemgeest


1. Opening
De besluitenlijsten van de vergaderingen van 23, 26 en 29 april 2010 en het verslag van de Heisessie van 27 en 28 april worden vastgesteld.


2. Besluiten

10.7943 Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening, art 2.4.8 Bruinooge Hinderlijk drankgebruik

Probleemstelling:
In de periode 1992 tot 2007 heeft het college van B&W een aantal gebieden aangewezen, waar het op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) art. 2.4.8 Hinderlijk drankgebruik, verboden is om alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.
Ten behoeve van de handhaafbaarheid van alcoholgerelateerde overlast in de rest van de gemeente heeft de politie verzocht om voor de hele gemeente een alcoholverbod op te nemen in de APV. Dit is akkoord bevonden in de lokale driehoek. Hiervoor dient de gemeenteraad te besluiten tot een wijziging van het APV-artikel 2.4.8. middels een Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel betreffende de vaststelling van de "Verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening", inclusief een toe te voegen artikel inzake verbod op alcohol voor, tijdens en na betaald voetbalwedstrijden.

2. Na vaststelling door de raad dit besluit op de gebruikelijke wijze bekend te maken.

1

10.6924 Indexering gemeentelijke bijdrage 2011 Ontwikkelingsbedrijf NoordHolland Noord Van Dam
Probleemstelling:
Op 2 maart 2010 is de indexering van de gemeentelijke bijdrage 2011 aan gemeenschappelijke regelingen vastgesteld. De gemeenschappelijke regelingen mogen uitgaan van een loonontwikkeling van 2% en een prijsontwikkeling van 0%. Verder hebben wij de regelingen verzocht om een bezuinigingstaakstelling van 5% en 10% te onderzoeken en bij de aanbieding van de begroting 2011 mogelijke keuzes en gevolgen aan te geven.
Ook het Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord NV ontvangt jaarlijks een gemeentelijke bijdrage. In het gesprek tussen de gemeente en het ontwikkelingsbedrijf van 7 april jl. is dit punt aan de orde geweest. Afgesproken is dat het Ontwikkelingsbedrijf voor 2011 uitgaat van een verlaging van de gemeentelijke bijdrage van 5 tot 10%. Met dit besluit wordt deze afspraak bevestigd.

Besluit:
De uitkomst van het gesprek tussen het Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord en de gemeente Alkmaar van 7 april jl. over de verlaging van de gemeentelijke bijdrage met ingang van 2011 te bevestigen via bijgaande brief.

10.8034 Herinrichting Eilandenbuurt
Van Dam
Probleemstelling:
De herinrichting van de Eilandenbuurt maakt deel uit van het programma dat de sociale strutuur en de leefbaarheid in de wijk De Mare beoogt te verbeteren. Het doel van de herinrichting van de Eilandenbuurt is de kwaliteit van de leefomgeving in de buurt te verbeteren en tegelijkertijd middels het participatieproces de bewoners bij de buurt te betrekken.

Besluit:
Tot vaststelling van het Definitief ontwerp van de herinrichting van de Eilandenbuurt conform bijgaande tekening en te constateren dat de kosten ten laste worden gebracht van de diverse voorhanden budgetten.

10.6233 Beleidsregels terug- en invordering Bbz 2004 inzake periodieke uitkering voor Van Dam levensonderhoud en Heronderzoeksplan Bbz 2004

Probleemstelling:
Op grond van Hoofdstuk VI van het Besluit bijstandsverlening aan zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) worden de kosten van ten onrechte of teveel verstrekte bijstand ter voorziening in de kosten van levensonderhoud van de zelfstandige teruggevorderd. Dat is aan de orde als de verleende bijstand, vermeerderd met het in het jaar behaalde netto inkomen, meer is dan de jaarnorm. De verleende bijstand ter grootte van het verschil wordt dan teruggevorderd. Het college kan afzien van terugvordering als daarvoor dringende redenen aanwezig zijn. Met het vaststellen van bijgaande beleidsregels terugvordering wordt van deze bevoegdheid gebruikt gemaakt.


2

Besluit:

1. Vast te stellen de Beleidsregels terug- en invordering Bbz 2004 inzake periodieke uitkering voor levensonderhoud en het Heronderzoeksplan Bbz 2004 en deze met terugwerkende kracht tot 1 januari 2010 in werking te laten treden.
2. Het Heronderzoeksplan Ioaw-Ioaz-Bbz met ingang van 1 januari 2010 in te trekken
3. De Beleidsregels terug- en invordering Bbz 2004 inzake periodieke uitkering voor levensonderhoud en het Heronderzoeksplan Bbz 2004 bekend te maken in het Alkmaars Nieuwsblad.

4. De Commissie Samenlevingszaken van deze nota, de Beleidsregels terug- en invordering Bbz 2004 inzake periodieke uitkering voor levensonderhoud en het Heronderzoeksplan Bbz 2004 in kennis te stellen.

10.8046 Grondexploitatie en krediet woningbouw Geert Groteplein Noordzijde Van Dam (Camphuysenstraat)

Probleemstelling:
Als onderdeel van de herstructurering Overdie worden aan de noordzijde van het Geert Groteplein (Camphuysenstraat) 103 woningen en ca. 600 m² vrije bedrijfsruimte gerealiseerd. De grond (ca. 4.500 m²) wordt conform de grondprijzennota 2010 verkocht aan Stichting Woonwaard. Het verschil tussen de opbrengst en de gemeentelijke kosten wordt, conform de afspraken in de Samenwerkingsovereenkomst Overdie tussen de gemeente en Woonwaard, als bijdrage in de herstructurering geïnvesteerd in de openbare ruimte in Overdie, zodat er sprake is van een sluitende grondexploitatie. De grondexploitatie alsmede het daarop gebaseerde krediet dient door de gemeenteraad vastgesteld te worden.

Besluit:
Akkoord te gaan met bijgevoegd raadsvoorstel en deze aan de gemeenteraad aan te bieden.

10.7191 Krediet passantenhaven Schelphoek
Alsemgeest
Probleemstelling:
De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het Masterplan Schelphoek d.d. 5 juli 2007 een krediet van 2.600.000 beschikbaar gesteld onder voorwaarde dat de helft van deze kosten gedekt wordt door een subsidie van de provincie. Deze kredietaanvraag was gebaseerd op een investeringsraming voor een grote passantenhaven, waarbij een deel van de toekomstige gracht ook als haven zou worden ingericht. Vanwege ruimte die nodig was om de grote parkeergarage mogelijk te maken moest deze deels onder de gracht worden gerealiseerd. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de gracht ook te gebruiken om schepen aan te leggen. De gracht was daarnaast ook wat betreft manoeuvreerruimte minder geschikt als haven en zou daardoor maar enkele schepen kunnen huisvesten. De passantenhaven concentreert zich nu op het water bij de Turfmarkt. In de nieuwe situatie wordt dit water een stuk breder en dieper, waardoor voldoende manoeuvreerruimte ontstaat en een goed te gebruiken haven kan worden gemaakt. Voor deze geconcentreerde haven is een nieuwe investeringsraming gemaakt, op basis waarvan in 2009 een subsidie is aangevraagd in het kader van het Programma Water als Economische Drager. Deze
3

aanvraag is begin 2010 behandeld en het maximale subsidiebedrag van 600.000,- is toegewezen.
De haven is op basis van het huidige ontwerp begroot op ca. 1.600.000,-. In dit bedrag is rekening gehouden met de aankoop en inrichting van een sanitaire ruimte op de begane grond van De Havenmeester. Voorgesteld wordt het eerder in 2007 bij raadsbijlage 121 beschikbaar gestelde krediet van 2.600.000,- in te trekken en een nieuw krediet beschikbaar te stellen van 1.600.000,-.

Besluit:
In te stemmen met het nader aangevuld raadsvoorstel.

10.7394 Rapportage Realisatie taakstelling huisvesting vergunninghouders en verblijfsgerechtigden Alsemgeest in de tweede helft 2009 in de regio Alkmaar

Probleemstelling:
In de regio Alkmaar wordt sedert het voorjaar 2009 samengewerkt ten behoeve van de huisvesting van vergunninghouders en verblijfsgerechtigden. In het PONK Wonen is afgesproken in het vervolg twee keer per jaar te rapporteren aan de gemeenteraden over de gerealiseerde taakstelling huisvesting vergunninghouders en verblijfsgerechtigden in de regio Alkmaar.

Besluit:

1. De Rapportage Realisatie taakstelling huisvesting vergunninghouders en verblijfsgerechtigden in de tweede helft 2009 in de regio Alkmaar vast te stellen.

2. De Rapportage Realisatie taakstelling huisvesting vergunninghouders en verblijfsgerechtigden in de tweede helft 2009 in de regio Alkmaar aan de gemeenteraad aan te bieden, via bijgevoegde brief.

10.8033 Aanvulling op collegebesluit van 29 april jl. over 3e tranche Vrom Stimuleringsgelden + Alsemgeest correctie bedrag Geert Grote Plein uit 2e tranche

Probleemstelling:

3e tranche

- Op 29 april jl. besloot u voor 4 projecten bijdragen te vragen uit de 3e Tranche Vrom Stimuleringsgelden Woningbouwproductie. Voor 71 woningen Jan de Heemstraat zijn, in het kader van de 2e tranche, voorlopig gelden toegekend. Op basis van de huidige verkoopcijfers zal start bouw niet, zoals is vereist, voor 1 juli 2010 plaatsvinden. Voorgesteld wordt dit project aan te melden voor de 3e tranche.

- Bij uw besluit van 29 april inzake de 3e tranche wordt ook genoemd: "Schelphoek (aantal woningen nog te bepalen)". Inmiddels kan worden gemeld dat het gaat om 2 projecten met 25 respectievelijk 27 woningen.
2e tranche

- In het verdelingsvoorstel 2e tranche dd 26 april jl. is abusievelijk een verkeerd subsidiebedrag genoemd voor het project Geert Grote Plein. Dit dient, conform de voorgestelde verdeelsystematiek, te worden gecorrigeerd.


4

Besluit:

1. In te stemmen met het voorstel om Jan de Heemstraat (71 woningen) door te schuiven van de 2e naar de 3e tranche.

2. De Schelphoek aanvraag 3e tranche nader te definiëren als 2 projecten met 25 respectievelijk 27 woningen.

3. Het sectorhoofd SO te mandateren de subsidieaanvragen 3e tranche te ondertekenen.

4. De subsidiebijdrage 2e tranche voor het Geert Grote Plein te corrigeren naar 411.588.

10.6275 Voorjaarsnota 2011-2014
De Baat
Probleemstelling:
Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota door het college op 28 april jl. zijn afspraken gemaakt tot aanpassingen. Deze aanpassingen zijn verwerkt.

Besluit:
De voorjaarsnota inclusief begeleidende brief te sturen naar de raadsleden ter behandeling in de gezamenlijke commissie van 7 juni en raadvergadering van 28 juni a.s.

10.7909 Screening reserves en voorzieningen
De Baat
Probleemstelling:
De auditcommissie heeft gevraagd de reserves en voorzieningen nogmaals te screenen.

Besluit:

1. In te stemmen met de screening reserves en voorzieningen en de volgende reserves toe te voegen aan de algemene reserve:

- reserve BCF ad. 40.000;

- reserve P&R terreinen ad. 572.000;

- reserve verfraaiing gebouwen ad. 175.000;

- reserve kinderopvang/smi ad. 483.000;

- reserve huiselijk geweld ad. 42.000;

- reserve welzijnswerk ad. 180.000;

- reserve taakmutaties gemeentefonds ad. 1.500.000;
- reserve NUON gelden ad. 10.200.000.

2. De reserve WVG/WMO ad. 8.723.000 vooralsnog niet te laten vrijvallen.

10.7954 Programmarekening en productenrealisatie 2009 De Baat
Probleemstelling:
Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 197 van de nieuwe gemeentewet biedt het college de gemeenterekening aan de raad aan (alvorens deze door de raad wordt vastgesteld).
De accountant heeft een controlerapport uitgebracht, dat (in concept) wordt besproken in de Auditcommissie op 17 mei 2010. De Auditcommissie zal advies uitbrengen aan de commissie Bestuur en Middelen van 31 mei 2010.


5

Besluit:

1. De adviezen en bevindingen opgenomen in het rapport van bevindingen van de accountant over te nemen.

2. Het aanbiedingsmemorandum bij de jaarrekening 2009 vast te stellen.
3. De productenrealisatie 2009 vast te stellen.
4. De programmarekening 2009 inclusief raadsvoorstel aan de raad aan te bieden ter behandeling in de commissie b&m van 31 mei 2010 en vaststelling in de raadsvergadering van 03 juni 2010.

5. Stand van zaken collegeprogramma 2006-2010 per 31 december 2009 ter kennisgeving aan te bieden aan de raad. (is apart document naast de rekening).

6. In te stemmen met het raadsvoorstel inzake de jaarrekening OPOA 2009.

10.5326 Kapvergunning voor 8 kastanjes met een stamdoorsnede van 28-55 cm aan de Dijk Nagengast
Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van het college van burgemeester en wethouders.

Besluit:
De gemeente Alkmaar, ten name van het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de Kapverordening gemeente Alkmaar 2004 een vergunning te verlenen voor het kappen van 8 kastanjes met een stamdoorsnede van 28-55 cm, gesitueerd aan de Dijk te Alkmaar ten behoeve van reconstructie aan de weg.

10.7760 Aanpassing Parkeerverordening 2010, Verordening parkeerbelastingen 2010 en Nagengast bijbehorende aanwijzingsbesluiten

Probleemstelling:

1. Begin april heeft Ondernemend Alkmaar een "brandbrief" aan de gemeenteraad gestuurd over het ondernemersklimaat in de binnenstad. Een aantal parkeermaatregelen uit Parkeren in balans werken volgens Ondernemend Alkmaar te beklemmend voor een gezond ondernemersklimaat. Deze brief is in uw vergadering van 20 april j.l. besproken. Daarbij is voorgesteld om een maatregel voor bezoekers te versoepelen, t.w. invoering van het dagtarief en een maximale parkeerduur van 2 uur op de koopavonden tot 21.00 uur.
Over de invoering van een eventueel `vroege vogeltarief', ook een geuite wens van de ondernemers, dient nog nader overleg plaats te vinden met Ondernemend Alkmaar. Dit punt wordt in dit voorstel dus niet meegenomen, maar zal op een later tijdstip uitgewerkt worden.

2. De nieuw te openen Kazernegarage dient 24 uur per dag openbaar te worden gemaakt om naast het parkeren voor vergunninghouders (Spoorbuurt) ook betaald parkeren mogelijk te maken.
Tevens wordt in de verordeningen de tijdelijke naam garage DAK Brandweer vervangen door De Kazerne (collegebesluit d.d. 10.03.2010).
3. Er is een tekstuele correctie noodzakelijk ivm een foutje in aanwijzingsbesluit (betreft uit te geven vergunningen garages).

4. De toevoeging van een nieuw artikel `Wijze van gebruik ticket' is juridisch noodzakelijk vanwege de nieuwe tariefstelling en wordt mede onderbouwd door een uitspraak van de rechtbank Arnhem.
6

Na goedkeuring door de raad van de wijzigingen in de parkeerverordening etc. zal aan het college de wijziging van het Besluit tot aanwijzing plaatsen betaald parkeren en tot het stellen van voorschriften voor het in werking stellen van de parkeerapparatuurter vaststelling worden voorgelegd.

Besluit:
In te stemmen met en aan de raad ter besluitvorming voor te leggen de uitwerking van bovengenoemde maatregelen in wijzigingen van:

1. de Parkeerverordening 2010;

2. de Verordening parkeerbelastingen 2010;
3. de Tarieventabel behorende bij de Verordening parkeerbelastingen 2010;
4. het Besluit tot aanwijzing maximum aantal en gebruik parkeervergunningen;
5. de Kaart `Gebiedsindeling parkeertarieven op straat' behorende bij Aanwijzingsbesluit plaats en tijdstip en wijze waarop tegen betaling mag worden geparkeerd en de tarieventabel behorende bij de Verordening parkeerbelastingen 2010.


7

---- --